Šta treba da znate o lešnicima i kuvanju sa lešnicima
Naučite kako da spremite ove bogate i ukusne orašaste plodove, i onda ih koristite uz raznorazna jela.
Lešnici, plod drveta Leske, imaju spoljnu ljusku, koja se otvara dok lešnici sazrevaju. Lešnik unutra je krem boje ili žuto smeđe boje i prekriven je crveno braon, kao papir tankim slojem i nalazi se u glatkom oklopu.
Oni su dostupni u oklopima, oljušteni, neoljušteni, isečeni, celi, prženi.. I ako znate i volite lešnike u vašim omiljenim dezertima, oni su odličan dodatak i slanim jelima.
Poznati zbog Nutele
U 1960tim, Italijanska kompanija Ferrero je predstavila kakao premaz sa ukusom lešnika poznat kao Nutella. Proizvod je postao veoma poznat u više zemalja. I ako nutela nije veganska, lako je napraviti svoju domaću zdraviju verziju iste. Kako da napravite premaz od lešnika možete pročitati na našem blogu.
Nutritivne vrednosti:
28 grama lešnika sadrži:
Kalorija: 176 kcal
Ukupno masti: 17g
Proteina: 4.2g
Ugljenih hidrata: 4.7g
Vlakana: 2.7g
Vitamina E: 21% od preporučenog dnevnog unosa (PDU)
Tiamina: 12% od PDU
Magnezijuma: 12% od PDU
Bakar: 24% od PDU
Mangana: 87% od PDU
Kako pržiti lešnike i/ili skinuti ljusku sa lešnika
Peći lešnike u rerni 10-15min na 160-180C (u zavisnosti od jačine vaše rerne) dok ne počnu da mirišu u tanka kora da puca. Pazite da se ne prepeku kako puter ne bi imao gorkast ukas. Nakon što se lešnici malko ohlade, protrljati ih rukama ili krpom kako bi se uklonio najveći deo kožice.
Kako koristiti lešnike
Omiljeni plod za dezert: Zbog svog bogatog ukusa, posebno se vrednuje kao plod za dezert. Poznati su po njihovom afinitetu prema čokoladi. Koristite ih umesto oraha za torte, dodajte te ih u mafine ili pak u kolače i nećete se pokajati.
Veganski toping: Krupno seckani lešnici mogu biti korišćeni kao ukusni toping za kuvani brokoli, grašak, šparglu i ostalo zeleno povrće.
Sa pečurkama: Mleveni lešnici su odličan dodatak za punjenje pečurki koje se koriste kao predjelo.
Pilavi i paste: Dodati sitno iseckane lešnike u pilave ili jela sa pastom kako bi obogatili ukus, dodali protein i učinili svaki zalogaj hrskavijim.
Za pesto sos: Kako napraviti domaći pesto sos sa lešnicima možete pročitati na sledećem blogu.
Posetite ExtraFino webshop i u samo par klikova poručite ExtraFino sirove lešnike i ExtraFino pečene oljuštene lešnike.