Napravite domaći krem od lešnika

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 10-15 min

  • Vreme kuvanja: 10-15 minuta

  • Sve više ljudi pribegava zdravoj ishrani i time prave domaće stvari kako bi izbegli raznorazne aditive i birali sastojke po njihovom ukusu. Ukoliko ste ljubitelj kremastih premaza spremili smo savršen recept za vas! Napravite sami domaći krem od lešnika koji će odlično ići uz svaku poslasticu, a biće dovoljan i sam da vas zasladi kada vas mine želja.

Sastojci:

  • 240g pečenih ExtraFino lešnika
  • 3 kašike meda (proizvoljno)
  • 3 kašike kakao praha (proizvoljno)
  • 120ml mleka
  • 2 kašike aroma vanile
  • Prstohvat soli
  • Kašičica ulja (opciono)

Postupak pravljenja osnovnih putera je veoma jednostavan, potreban vam je blender i prstohvat soli. Puter od lešnika možete praviti i od sirovih lešnika, ali pečeni lešnici intenziviraju ukus. Za dobijanje putera obično nije potrebno dodavati ulje, ali ukoliko vam je blender slabiji, slobodno dodajte kašičicu ulja i pustite da se dalje blendira.
Takođe što se tiče ostalih dodatnih sastojaka, možete prvo pravljenje putera probati i bez njih.

Uputstvo:

  1. Lešnike treba peći u rerni 10-15min na 160-180C (u zavisnosti od jačine vaše rerne) dok ne počnu da mirišu u tanka kora da puca. Pazite da se ne prepeku kako puter ne bi imao gorkast ukas. Nakon što se lešnici malko ohlade, protrljati ih rukama i krpom kako bi se uklonio najveći deo kožice.
  2. Ubaciti prvo ExtraFino lešnike u blender, zatim prstohvat soli i ostale sastojke po želji.
  3. Miksati najjačom snagom dok ne dobijete kremasti/puter namaz.