Napravite domaći krem od lešnika
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 10-15 min
-
Vreme kuvanja: 10-15 minuta
-
Sve više ljudi pribegava zdravoj ishrani i time prave domaće stvari kako bi izbegli raznorazne aditive i birali sastojke po njihovom ukusu. Ukoliko ste ljubitelj kremastih premaza spremili smo savršen recept za vas! Napravite sami domaći krem od lešnika koji će odlično ići uz svaku poslasticu, a biće dovoljan i sam da vas zasladi kada vas mine želja.
Sastojci:
- 240g pečenih ExtraFino lešnika
- 3 kašike meda (proizvoljno)
- 3 kašike kakao praha (proizvoljno)
- 120ml mleka
- 2 kašike aroma vanile
- Prstohvat soli
- Kašičica ulja (opciono)
Postupak pravljenja osnovnih putera je veoma jednostavan, potreban vam je blender i prstohvat soli. Puter od lešnika možete praviti i od sirovih lešnika, ali pečeni lešnici intenziviraju ukus. Za dobijanje putera obično nije potrebno dodavati ulje, ali ukoliko vam je blender slabiji, slobodno dodajte kašičicu ulja i pustite da se dalje blendira.
Takođe što se tiče ostalih dodatnih sastojaka, možete prvo pravljenje putera probati i bez njih.
Uputstvo:
- Lešnike treba peći u rerni 10-15min na 160-180C (u zavisnosti od jačine vaše rerne) dok ne počnu da mirišu u tanka kora da puca. Pazite da se ne prepeku kako puter ne bi imao gorkast ukas. Nakon što se lešnici malko ohlade, protrljati ih rukama i krpom kako bi se uklonio najveći deo kožice.
- Ubaciti prvo ExtraFino lešnike u blender, zatim prstohvat soli i ostale sastojke po želji.
- Miksati najjačom snagom dok ne dobijete kremasti/puter namaz.