ExtraFini tiramisu

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 15

  • Vreme kuvanja: 10

  • Tiramisu je čuveni italijanski desert napravljen od piškota umočenih u kafu i lagane, kremaste smese od žumanaca kuvanih na pari, mascarpone sira i slatke pavlake. Ovaj recept dodatno osvežavamo svežim malinama i šećerom u prahu, čineći ga savršenim za svaku priliku.

Sastojci:

  • 300g piškota
  • 500g mascarpone sira
  • 4 sveža jaja (odvojiti žumanca i belanca)
  • 100g ExtraFino šećera u prahu
  • 300ml sveže pripremljenog espresa (ohlađenog)
  • 50ml likera od kafe (po želji)
  • 2 kašike nezaslađenog kakao praha
  • 150g svežih malina
  • Prstohvat soli
  • Sveža menta za dekoraciju (po želji)

Uputstvo:

  1. U velikoj posudi, umutite žumanca sa šećerom u prahu dok ne postanu svetložuta i kremasta masa
  2. Dodajte mascarpone sir i mutite dok se sve dobro ne sjedini.
  3. U drugoj posudi, umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsti vrhovi.
  4. Pažljivo dodajte umućena belanca u mascarpone smesu, lagano mešajući dok ne dobijete glatku kremu.
  5. U plitku posudu, sipajte ohlađeni espreso i liker od kafe (ako ga koristite).
  6. Brzo umočite piškote u espreso sa obe strane i složite ih na dno pravougaonog pleha.
  7. Preko sloja piškota ravnomerno rasporedite polovinu mascarpone kreme.
  8. Na kremu rasporedite deo svežih malina.
  9. Pospite vrh tiramisua kakaom koristeći sito za ravnomerno raspoređivanje.
  10. Stavite tiramisu u frižider najmanje 4 sata (ili preko noći) da se dobro ohladi i stvrdne.
  11. Pre serviranja, pospite vrh svežim malinama i dekorisajte svežom mentom.
  12. Uživajte u svom domaćem ExtraFino tiramisuu sa malinama i šećerom u prahu!