ExtraFini tiramisu
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 15
-
Vreme kuvanja: 10
-
Tiramisu je čuveni italijanski desert napravljen od piškota umočenih u kafu i lagane, kremaste smese od žumanaca kuvanih na pari, mascarpone sira i slatke pavlake. Ovaj recept dodatno osvežavamo svežim malinama i šećerom u prahu, čineći ga savršenim za svaku priliku.
Sastojci:
- 300g piškota
- 500g mascarpone sira
- 4 sveža jaja (odvojiti žumanca i belanca)
- 100g ExtraFino šećera u prahu
- 300ml sveže pripremljenog espresa (ohlađenog)
- 50ml likera od kafe (po želji)
- 2 kašike nezaslađenog kakao praha
- 150g svežih malina
- Prstohvat soli
- Sveža menta za dekoraciju (po želji)
Uputstvo:
- U velikoj posudi, umutite žumanca sa šećerom u prahu dok ne postanu svetložuta i kremasta masa
- Dodajte mascarpone sir i mutite dok se sve dobro ne sjedini.
- U drugoj posudi, umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsti vrhovi.
- Pažljivo dodajte umućena belanca u mascarpone smesu, lagano mešajući dok ne dobijete glatku kremu.
- U plitku posudu, sipajte ohlađeni espreso i liker od kafe (ako ga koristite).
- Brzo umočite piškote u espreso sa obe strane i složite ih na dno pravougaonog pleha.
- Preko sloja piškota ravnomerno rasporedite polovinu mascarpone kreme.
- Na kremu rasporedite deo svežih malina.
- Pospite vrh tiramisua kakaom koristeći sito za ravnomerno raspoređivanje.
- Stavite tiramisu u frižider najmanje 4 sata (ili preko noći) da se dobro ohladi i stvrdne.
- Pre serviranja, pospite vrh svežim malinama i dekorisajte svežom mentom.
- Uživajte u svom domaćem ExtraFino tiramisuu sa malinama i šećerom u prahu!