Paella sa morskim plodovima
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 20 minuta
-
Vreme kuvanja: 30 minuta
-
Paella, tradicionalno jelo španske kuhinje, predstavlja savršen sklop ukusa, boja i tekstura. Nastala je sredinom 19. veka na području Valensije, postoji mnogo varijacija paella, verzija sa morskim plodovima posebno oduševljava. Ovo jelo nije samo gastronomski užitak, već i vizuelni spektakl, sa svetlucavim bojama i obiljem raznovrsnih plodova mora. Od kozica i školjki do lignji i dagnji, svaki sastojak doprinosi jedinstvenom profilu ukusa koji paellu čini neodoljivom. Idealna za okupljanja, paella sa morskim plodovima ne samo da okuplja ljude oko stola, već i priča priču o kulturnom bogatstvu i tradiciji koje Španija ponosno nosi kroz vekove.
Sastojci:
- 2 šolje ExtraFino kočanski oljuštenog pirinča okruglog zrna
- 4 šolje ribljeg bujona
- 1 velika crvena paprika, iseckana
- 1 srednji crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 400 g mešavine morskih plodova
- 1 šafran ili 1 kašičica kurkume
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i ExtraFino biber po ukusu
- 1 kašičica dimljene paprike
- Limunovi kolutovi za serviranje
- Svež peršun, sitno iseckan, za dekoraciju
Uputstvo:
- U velikoj paella tavi ili dubokoj širokoj tavi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
- Dodajte crni luk i beli luk i pržite dok ne postanu prozirni. Dodajte crvenu papriku i pržite sve zajedno još nekoliko minuta.
- Dodajte pirinač i promešajte da se dobro obloži uljem. Pustite da pirinač blago porumeni, što će dodati bogatiji ukus jelu.
- Posolite, pobiberite, dodajte dimljenu papriku i šafran ili kurkumu. Dobro promešajte sve sastojke.
- Polako ulijte riblji bujon. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte otkriveno, bez mešanja, dok pirinač ne upije većinu tečnosti (oko 15 minuta).
- Ravnomerno rasporedite morske plodove po površini paella. Nastavite kuvanje još 10-15 minuta, dok se svi morski plodovi ne skuvaju, a pirinač postane mekan.
- Kada je paella gotova, sklonite sa vatre i pokrijte čistom kuhinjskom krpom ili aluminijumskom folijom. Ostavite da odstoji 10 minuta pre serviranja.
- Servirajte paellu sa kolutovima limuna i pospite svežim peršunom.