Tart kajsija badem
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 20 minuta
-
Vreme kuvanja: 40-45 minuta
-
Neodoljiv spoj kajsija i badema! Novi omiljeni recept za kremasti osvežavajući tart.
Sastojci:
Za koru:
- 250 g brašna
- 125 g hladnog putera, isečenog na kockice
- 2 kašike šećera
- Prstohvat soli
- 1 jaje
- 2-3 kašike hladne vode
Za fil:
- 500 g svežih kajsija, isečenih na polovine i očišćenih od koštica
- 100 g mlevenih ExtraFino badema
- 100 g šećera
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica vanilin šećera
- 50 g putera, otopljenog
- 2 jaja
- 100 ml pavlake za kuvanje
Uputstvo:
Priprema kore:
- U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i so.
- Dodajte hladan puter i trljajte prstima dok ne dobijete smesu nalik mrvicama..
- Dodajte jaje i hladnu vodu, pa brzo zamesite testo dok ne postane glatko.
- Oblikujte testo u kuglu, zamotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.
Priprema fila:
- U posudi pomešajte mlevene bademe, šećer, brašno i vanilin šećer.
- Dodajte otopljen puter, jaja i pavlaku za kuvanje, pa sve dobro sjedinite.
Sastavljanje i pečenje:
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Izvadite testo iz frižidera i razvucite ga na pobrašnjenoj površini.
- Prebacite testo u kalup za tart, pritisnite dno i stranice, pa izbodite dno viljuškom.
- Preko testa rasporedite polovinu kajsija.
- Prelijte filom od badema i pavlake.
- Na vrh poređajte preostale kajsije, blago ih utisnite u fil.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 35-40 minuta, dok tart ne dobije zlatno-smeđu boju.