Tart kajsija badem

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 20 minuta

  • Vreme kuvanja: 40-45 minuta

  • Neodoljiv spoj kajsija i badema! Novi omiljeni recept za kremasti osvežavajući tart.

Sastojci:


Za koru:

  • 250 g brašna
  • 125 g hladnog putera, isečenog na kockice
  • 2 kašike šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 2-3 kašike hladne vode

Za fil:

  • 500 g svežih kajsija, isečenih na polovine i očišćenih od koštica
  • 100 g mlevenih ExtraFino badema
  • 100 g šećera
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 50 g putera, otopljenog
  • 2 jaja
  • 100 ml pavlake za kuvanje

Uputstvo:

Priprema kore:

  1. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i so.
  2. Dodajte hladan puter i trljajte prstima dok ne dobijete smesu nalik mrvicama..
  3. Dodajte jaje i hladnu vodu, pa brzo zamesite testo dok ne postane glatko.
  4. Oblikujte testo u kuglu, zamotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.

Priprema fila:

  1. U posudi pomešajte mlevene bademe, šećer, brašno i vanilin šećer.
  2. Dodajte otopljen puter, jaja i pavlaku za kuvanje, pa sve dobro sjedinite.

Sastavljanje i pečenje:

  1. Zagrejte rernu na 180°C.
  2. Izvadite testo iz frižidera i razvucite ga na pobrašnjenoj površini.
  3. Prebacite testo u kalup za tart, pritisnite dno i stranice, pa izbodite dno viljuškom.
  4. Preko testa rasporedite polovinu kajsija.
  5. Prelijte filom od badema i pavlake.
  6. Na vrh poređajte preostale kajsije, blago ih utisnite u fil.
  7. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 35-40 minuta, dok tart ne dobije zlatno-smeđu boju.