Domaći banana hleb
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 10-15 minuta
-
Vreme kuvanja: 50-60 minuta
-
Ovo nije klasičan hleb, već slatki i može se svrstati u kolače. Priprema se brzo i veoma jednostavno, podložan je brojnim varijacijama, u njega možete ubaciti razne dodatke - od koladića čokolade, orašastih plodova ili suvog voća.. Danas ga pripremamo sa bademima.
Sastojci:
- 3 zrele banane
- 1/3 šolje (oko 75 ml) istopljene puter ili margarina
- 1 kašičica sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 3/4 šolje (150 g) šećera (možete koristiti manje ako preferirate manje slatko)
- 1 veliko jaje, umućeno
- 1 čajna kašičica vanilin ekstrakta
- 1 i 1/2 šolje (190 g) brašna za sve namene
- ExtraFino bademi
- ExtraFino suncokret
- ExtraFino susam
Uputstvo:
- Zagrejte rernu na 175°C (350°F).
- Namastite kalup za hleb veličine 9×5 inča ili obložite ga papirom za pečenje.
- U velikoj činiji, izgnječite banane viljuškom dok ne postanu glatke.
- Dodajte istopljeni puter u izgnječene banane i dobro promešajte.
- Umešajte sodu bikarbonu i so. Promešajte.
- Dodajte šećer, umućeno jaje i vanilin. Dobro promešajte.
- Postepeno dodajte brašno, mešajući dok se ne sjedini, ali nemojte previše mešati.
- Prebacite smesu u pripremljeni kalup.
- Pospite bademima i semenkama suncokreta
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 50-60 minuta ili dok tester (čačkalica ili nož) umetnut u sredinu banana breada ne izađe čist.
- Ostavite da se hleb ohladi u kalupu na rešetki 10 minuta, zatim izvadite hleb iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.
- Secite na kriške i služite.