Domaći banana hleb

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 10-15 minuta

  • Vreme kuvanja: 50-60 minuta

  • Ovo nije klasičan hleb, već slatki i može se svrstati u kolače. Priprema se brzo i veoma jednostavno, podložan je brojnim varijacijama, u njega možete ubaciti razne dodatke - od koladića čokolade, orašastih plodova ili suvog voća.. Danas ga pripremamo sa bademima.

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 1/3 šolje (oko 75 ml) istopljene puter ili margarina
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 3/4 šolje (150 g) šećera (možete koristiti manje ako preferirate manje slatko)
  • 1 veliko jaje, umućeno
  • 1 čajna kašičica vanilin ekstrakta
  • 1 i 1/2 šolje (190 g) brašna za sve namene
  • ExtraFino bademi
  • ExtraFino suncokret
  • ExtraFino susam

Uputstvo:

  1. Zagrejte rernu na 175°C (350°F).
  2. Namastite kalup za hleb veličine 9×5 inča ili obložite ga papirom za pečenje.
  3. U velikoj činiji, izgnječite banane viljuškom dok ne postanu glatke.
  4. Dodajte istopljeni puter u izgnječene banane i dobro promešajte.
  5. Umešajte sodu bikarbonu i so. Promešajte.
  6. Dodajte šećer, umućeno jaje i vanilin. Dobro promešajte.
  7. Postepeno dodajte brašno, mešajući dok se ne sjedini, ali nemojte previše mešati.
  8. Prebacite smesu u pripremljeni kalup.
  9. Pospite bademima i semenkama suncokreta
  10. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 50-60 minuta ili dok tester (čačkalica ili nož) umetnut u sredinu banana breada ne izađe čist.
  11. Ostavite da se hleb ohladi u kalupu na rešetki 10 minuta, zatim izvadite hleb iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.
  12. Secite na kriške i služite.