
Jambalaya
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 20 minuta
-
Vreme kuvanja: 60-75 minuta
-
Jambalaya, srce kreolske kuhinje, savršen je spoj pikantnosti, bogatih aroma i neodoljivog komfora. Ovo jedinstveno jelo spaja najbolje od svega - sočnu piletinu, dimljenu kobasicu, i morske polodove, sve zaronjeno u bogatom, začinjenom pirinču sa povrćem kao što su paprike, luk i celer. Svaki zalogaj vas vodi na putovanje do samog srca New Orleansa, gde su muzika i hrana duša grada. Tradicija se meša sa kulturom, pružajući vam iskustvo koje je jednako bogato kao i samo jelo.
Sastojci:
Sastojci:
- 2 kašike biljnog ulja
- 1 kg piletine, iseckane na komade
- 200 g dimljene kobasice, isečene na kolutove
- 1 veliki luk, sitno iseckan
- 1 crvena paprika, iseckana
- 1 zelena paprika, iseckana
- 2 stabljike celera, iseckane
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 400 g konzerviranih paradajza, iseckanih
- 1 l pilećeg bujona
- 2 kašičice dimljene paprike
- 1/2 kašičice kajen paprike (prilagoditi po ukusu)
- 1 kašičica sušenog timijana
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 lovorov list
- 450 g ExtraFino pirinča dugog zrna
- 200 g škampi, očišćenih
- So i ExtraFino biber po ukusu
- Sveži peršun i seckani mladi luk za serviranje
Uputstvo:
- U velikoj dubokoj tavi ili loncu, zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu i pržite dok ne postane zlatno smeđa sa svih strana. Izvadite piletinu iz lonca i ostavite sa strane.
- U isti lonac dodajte kobasicu i pržite dok ne postane hrskava. Zatim dodajte luk, paprike, celer, i beli luk, pa dinstajte dok povrće ne omekša.
- Vratite piletinu u lonac. Dodajte konzervirani paradajz, pileći bujon, dimljenu papriku, cayenne papriku, timijan, origano, i lovorov list. Povećajte vatru da smesa proključa, zatim smanjite vatru, pokrijte, i krčkajte oko 30 minuta.
- Dodajte pirinač u lonac, promešajte, pokrijte, i kuvajte na niskoj temperaturi dok pirinač ne upije tečnost i postane mekan, oko 20-25 minuta. Povremeno promešajte da se ne zalepi za dno.
- Kada je pirinač skoro gotov, dodajte škampe na vrh, pokrijte, i kuvajte još 5-10 minuta dok škampi ne postanu roze i skuvani.
- Začinite solju i biberom po ukusu. Uklonite lovorov list. Poslužite toplo, ukrašeno seckanim peršunom i mladim lukom.
- Uživajte u bogatim i pikantnim ukusima Jambalay-e! Ovo jelo je savršeno za okupljanja, jer se lako priprema u većim količinama i sigurno će impresionirati vaše goste.