Jambalaya

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 20 minuta

  • Vreme kuvanja: 60-75 minuta

  • Jambalaya, srce kreolske kuhinje, savršen je spoj pikantnosti, bogatih aroma i neodoljivog komfora. Ovo jedinstveno jelo spaja najbolje od svega - sočnu piletinu, dimljenu kobasicu, i morske polodove, sve zaronjeno u bogatom, začinjenom pirinču sa povrćem kao što su paprike, luk i celer. Svaki zalogaj vas vodi na putovanje do samog srca New Orleansa, gde su muzika i hrana duša grada. Tradicija se meša sa kulturom, pružajući vam iskustvo koje je jednako bogato kao i samo jelo.

Sastojci:

Sastojci:

  • 2 kašike biljnog ulja
  • 1 kg piletine, iseckane na komade
  • 200 g dimljene kobasice, isečene na kolutove
  • 1 veliki luk, sitno iseckan
  • 1 crvena paprika, iseckana
  • 1 zelena paprika, iseckana
  • 2 stabljike celera, iseckane
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 400 g konzerviranih paradajza, iseckanih
  • 1 l pilećeg bujona
  • 2 kašičice dimljene paprike
  • 1/2 kašičice kajen paprike (prilagoditi po ukusu)
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 lovorov list
  • 450 g ExtraFino pirinča dugog zrna
  • 200 g škampi, očišćenih
  • So i ExtraFino biber po ukusu
  • Sveži peršun i seckani mladi luk za serviranje

Uputstvo:

  1. U velikoj dubokoj tavi ili loncu, zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu i pržite dok ne postane zlatno smeđa sa svih strana. Izvadite piletinu iz lonca i ostavite sa strane.
  2. U isti lonac dodajte kobasicu i pržite dok ne postane hrskava. Zatim dodajte luk, paprike, celer, i beli luk, pa dinstajte dok povrće ne omekša.
  3. Vratite piletinu u lonac. Dodajte konzervirani paradajz, pileći bujon, dimljenu papriku, cayenne papriku, timijan, origano, i lovorov list. Povećajte vatru da smesa proključa, zatim smanjite vatru, pokrijte, i krčkajte oko 30 minuta.
  4. Dodajte pirinač u lonac, promešajte, pokrijte, i kuvajte na niskoj temperaturi dok pirinač ne upije tečnost i postane mekan, oko 20-25 minuta. Povremeno promešajte da se ne zalepi za dno.
  5. Kada je pirinač skoro gotov, dodajte škampe na vrh, pokrijte, i kuvajte još 5-10 minuta dok škampi ne postanu roze i skuvani.
  6. Začinite solju i biberom po ukusu. Uklonite lovorov list. Poslužite toplo, ukrašeno seckanim peršunom i mladim lukom.
  7. Uživajte u bogatim i pikantnim ukusima Jambalay-e! Ovo jelo je savršeno za okupljanja, jer se lako priprema u većim količinama i sigurno će impresionirati vaše goste.