Baklava gnezda sa pistaćima
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 20 minuta
-
Vreme kuvanja: 15 minuta
-
Baklava je jedna od omiljenih orijentalnih poslastica. Postoje različiti načini pripreme ovog slatkiša, ali hrskavo tanko testo, slatki sirup i različite vrste orašastih plodova su osnova za svaki pravi recept za baklavu. Mi smo se odlučili za manje tradicionalan način pripreme ovog slatkiša. Interesantan oblik, dodatak narandže i hrskavih pistaća inovativan su način da jedan od najstarijih i najomiljenijih recepata učinimo još privlačnijim.
Sastojci:
- 1 ½ šolja granuliranog šećera
- ¾ šolje vode
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kašike sirupa od narandže
- 200g putera
- 1 pakovanje kora za baklave
- ½ šolje mlevenih sirovih pistaća
Uputstvo:
- U maloj šerpi pomešati vodu, šećer i sok od limuna i sačekati da provri.
- Smanjiti vatru i pustiti da se krčka još pet minuta.
- Zatim skloniti sa vatre i dodati sirup od narandže.
- Ostaviti da se hladi.
- Rernu uključiti na 220°C i pripremiti pleh sa papirom za pečenje.
- Na radnoj površini odvojiti jedan list kore i premazati ga sa malo otopljenog putera. Preklopiti koru na pola,tako da kraća ivica bude ikrenuta prema vama.
- Zaviti preklopljenu koru na oklagiju.
- Ovako umotanu koru pažljivo skinuti sa oklagije.
- Spojiti oba krajeve formirajići krug,a ostatak kore podviti kako bi se formiralo gnezdo. (moguće je da će kora ispucati na nekim delovima)
- Formirano testo staviti na pleh i premazati sa još malo putera.
- Postupak ponoviti sa ostalim listovima testa.
- Peći oko 15 minuta.
- Kada se testo ispeče, preliti ga sa po dve kašike sirupa.
- Filovati sa mlevenim pistačima.
- Služiti toplo.