Baklava gnezda sa pistaćima

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 20 minuta

  • Vreme kuvanja: 15 minuta

  • Baklava je jedna od omiljenih orijentalnih poslastica. Postoje različiti načini pripreme ovog slatkiša, ali hrskavo tanko testo, slatki sirup i različite vrste orašastih plodova su osnova za svaki pravi recept za baklavu. Mi smo se odlučili za manje tradicionalan način pripreme ovog slatkiša. Interesantan oblik, dodatak narandže i hrskavih pistaća inovativan su način da jedan od najstarijih i najomiljenijih recepata učinimo još privlačnijim.

Sastojci:

  • 1 ½ šolja granuliranog šećera
  • ¾ šolje vode
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 kašike sirupa od narandže
  • 200g putera
  • 1 pakovanje kora za baklave
  • ½ šolje mlevenih sirovih pistaća

Uputstvo:

  1. U maloj šerpi pomešati vodu, šećer i sok od limuna i sačekati da provri.
  2. Smanjiti vatru i pustiti da se krčka još pet minuta.
  3. Zatim skloniti sa vatre i dodati sirup od narandže.
  4. Ostaviti da se hladi.
  5. Rernu uključiti na 220°C i pripremiti pleh sa papirom za pečenje.
  6. Na radnoj površini odvojiti jedan list kore i premazati ga sa malo otopljenog putera. Preklopiti koru na pola,tako da kraća ivica bude ikrenuta prema vama.
  7. Zaviti preklopljenu koru na oklagiju.
  8. Ovako umotanu koru pažljivo skinuti sa oklagije.
  9. Spojiti oba krajeve formirajići krug,a ostatak kore podviti kako bi se formiralo gnezdo. (moguće je da će kora ispucati na nekim delovima)
  10. Formirano testo staviti na pleh i premazati sa još malo putera.
  11. Postupak ponoviti sa ostalim listovima testa.
  12. Peći oko 15 minuta.
  13. Kada se testo ispeče, preliti ga sa po dve kašike sirupa.
  14. Filovati sa mlevenim pistačima.
  15. Služiti toplo.