Palenta sa raguom od pečuraka
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 30 minuta
-
Vreme kuvanja: 20 minuta
-
Palenta je jedan omiljenih priloga u skoro svim kuhinjama sveta. Za to postoji mnogo razloga, među kojima zasigurno jeste i jednostavnost pripreme, kao i činjenica da je jedna od zdravijih opcija kada su u pitanju ugljeni hidrati. Ovog puta donosimo recept za ukusan, aromatičan ragu od pečuraka koji će naš omiljeni prilog podići na novi nivo na kulinarskoj lestvici.
Sastojci:
- 30g sušenih vrganja
- 250g svežih bukovača
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 manji luk
- 2 čena belog luka
- 2 lovorova lista
- 1 ½ kašičica soli
- ½ kašičice ExtraFino mlevenog bibera
- 2 kašike brašna
- 1dL crnog vina
- 100g ExtraFino palente
- 10g putera
Uputstvo:
- Palentu skuvati prema uputstvu sa ambalaže i dodati puter.
- Potopiti vrganje u vodu i ostaviti ih 30 minuta, pa procediti.
- Ostaviti vodu u kojoj su bili sa strane.
- Na zagrejanom maslinovom ulju izdinstati sitno seckan luk, beli luk oko 2 minuta.
- Dodati seckane vrganje.
- Začiniti solju i biberom i dodati lovorov list.
- Dodati brašno i dobro promešati.
- Dodati vino i kuvati oko 2 minuta.
- Dodati iseckane bukovače i dosuti vodu u kojoj su bili vrganji.
- Mešati dok se sve ne sjedini, oko 10 minuta.
- Preko palente servirati ragu od pečuraka i posuti svežim peršunom.