Palenta sa raguom od pečuraka

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 30 minuta

  • Vreme kuvanja: 20 minuta

  • Palenta je jedan omiljenih priloga u skoro svim kuhinjama sveta. Za to postoji mnogo razloga, među kojima zasigurno jeste i jednostavnost pripreme, kao i činjenica da je jedna od zdravijih opcija kada su u pitanju ugljeni hidrati. Ovog puta donosimo recept za ukusan, aromatičan ragu od pečuraka koji će naš omiljeni prilog podići na novi nivo na kulinarskoj lestvici.

Sastojci:

  • 30g sušenih vrganja
  • 250g svežih bukovača
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 manji luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 lovorova lista
  • 1 ½ kašičica soli
  • ½ kašičice ExtraFino mlevenog bibera
  • 2 kašike brašna
  • 1dL crnog vina
  • 100g ExtraFino palente
  • 10g putera

Uputstvo:

  1. Palentu skuvati prema uputstvu sa ambalaže i dodati puter.
  2. Potopiti vrganje u vodu i ostaviti ih 30 minuta, pa procediti.
  3. Ostaviti vodu u kojoj su bili sa strane.
  4. Na zagrejanom maslinovom ulju izdinstati sitno seckan luk, beli luk oko 2 minuta.
  5. Dodati seckane vrganje.
  6. Začiniti solju i biberom i dodati lovorov list.
  7. Dodati brašno i dobro promešati.
  8. Dodati vino i kuvati oko 2 minuta.
  9. Dodati iseckane bukovače i dosuti vodu u kojoj su bili vrganji.
  10. Mešati dok se sve ne sjedini, oko 10 minuta.
  11. Preko palente servirati ragu od pečuraka i posuti svežim peršunom.