Posna enčilada

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 30 minuta

  • Vreme kuvanja: 30 minuta

  • Ako ste ljubitelji meksičke kuhinje, imamo odličan recept za vas! Meksička kuhinja poznata je po svojim jakim aromama i svežim ukusima. Kraj ovog prazničnog meseca pravo je vreme za baš ovakve kombinacije. Puna povrća, začina i kremastog sira, ova posna enčilada pravi je izbor za zdrav, lagan, a preukusan zimski obrok.

Sastojci:

  • 500g batata
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • ½ kašičice mlevene ljute paprike
  • 1 kašičica ExtraFino mlevenog bibera
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 3 kašičice soli
  • 150g Extra Fino pasulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 500g paradajz pelata
  • ½ kašičice suvog origana
  • ½ kašičice suvog bosiljka
  • 100g skuvanog kukuruza šećerca
  • pakovanje tortilja
  • 2 šolje rendanog posnog sira

Uputstvo:

  1. Batat oljuštiti i iseći na kockice.
  2. Staviti na pleh sa malo maslinovog ulja i peći oko 30 minuta.
  3. Pasulj obariti i blago posoliti.
  4. Za pripremu sosa, na malo ulja ispržiti crni i beli luk, dodati pelat i začine.
  5. U većoj činiji pomešati batat, kukuruz i pasulj, pa dodati ⅓ sosa.
  6. U vatrostalnu činiju sipati drugu ⅓ sosa.
  7. Tortilje nafilovati sa dve kašike smese od povrća i malo posnog sira.
  8. Umotati ih i zatvoriti krajeve.
  9. Sve tortilje poređati u vatrostalnu činiju, i za kraj preliti ostatkom sosa.
  10. Peći u rerni na 180°C oko pola sata.
  11. Služiti toplo uz omiljenu salatu.