Tofu sa povrćem i kikiriki namazom

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 10 minuta

  • Vreme kuvanja: 25 minuta

  • Tofu je odličan izvor biljnog proteina, a pored toga sjajan je za sve one koji vole da eksperimentišu sa ukusima i teksturama. Uz malo povrća i pravi sos, od dosadnog, blagog ukusa tofu sira lako i brzo dolazimo do izuzetno ukusnog jela. Ovaj recept je odlična prilika da obradujete svoje telo zdravim i hranljivim obrokom.

Sastojci:

  • 2 kašike biljnog ulja
  • 1 pakovanje tofu sira
  • 2 šolje grubo seckanog kupusa
  • 2 šolje cvetova brokolija
  • 1 kašika ExtraFino susama (za serviranje)
  • 100g ExtraFino pirinča okruglog zrna

Za kikiriki namaz:

  • 1 kašika mlevenog ili rendanog đumbira
  • 1 čen belog luka
  • ½ šolje kikiriki putera
  • ¼ šolje soja sosa
  • 3 kašike ExtraFino jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica čili sosa
  • 2 kašike susamovog ulja
  • 1 kašičica meda

Uputstvo:

  1. U procesoru za hranu izmešati đumbir, čen belog luka, puter od kikirikija, soja sos, sirće, čili sos, med i ¼ šolje vode.
  2. Mešati dok ne postane glatko, oko 1 minut.
  3. U veliki tiganj ili vok zagrejati ulje na srednjoj vatri i dodati tofu.
  4. Pržiti na svakoj strani, do zlatno braon boje, oko 12-15 minuta.
  5. Prebaciti tofu na tanjir obložen ubrusom.
  6. U tiganj dodati kupus i brokoli, pa pržiti, mešajući, oko 8 minuta.
  7. Smanjiti toplotu, pa vratiti tofu u tiganj i dodati ½ sosa od kikirikija koji ste predhodno napravili.
  8. Pržiti, mešajući dok se ne sjedini oko 1-2 minuta.
  9. Servirati uz preostali sos od kikirikija preko barenog pirinča i posuti susamom.