Kolač sa jabukama i bademima

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 15 minuta

  • Vreme kuvanja: 35 minuta

  • Od gustog, kremastog dna do hrskavog gornjeg sloja ovaj francuski kolač sa bademima i jabukama, oduševio bi i najiskusnijeg poslastičara. Bademi mu daju savršenu teksturu i aromu, jabuke su tu za osvežavajući ukus, a testo je kremasto i meko. Priprema je prilično jednostavna, za ovakvu vrstu deserta, i sve što vam je potrebno jesu odabrani sastojci, pažnja i strpljenje. Ako ste ljubitelji badema i vanile, ovo je prava poslastica za vas.

Sastojci:

  • 3 Granny Smit jabuke, oljuštene i tanko iseckane
  • 1 veliko jaje
  • 1 šolja granuliranog šećera
  • ½ šolje putera, otopljenog
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • ¾ šolje brašna
  • ¾ šolje bademovog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • ¼ šolje mleka
  • 2 velika žumanca
  • 1 ½ kašike seckanih ExtraFino badema
  • 2 kašike šećera u prahu

Uputstvo:

  1. Zagrejati rernu na 180°C.
  2. Pleh premazati uljem i posuti brašnom.
  3. U mikrotalasnoj zagrejati isečene jabuke oko 2 minuta.
  4. Otkloniti višak tečnosti iz jabuka.
  5. U činiji mikserom umutit 2 jaja, 2 kašike šećera i ekstrakt vanile.
  6. U drugoj činiji umutit brašno, prašak za pecivo, so i ostatak šećera.
  7. Postepeno dodavati suve sastojke u umućena jaja,dodati mleko i sve vreme mutiti mikserom.
  8. U većoj činiji umutit 2 žumanca sa puterom.
  9. Umućena žumanca sipati na pleh, poređati jabuke, a zatim preliti pripremljenom smesom.
  10. Posuti seckanim bademima.
  11. Staviti da se peče u rerni oko pola sata.
  12. Kada se ispeče, ostaviti da se prohladi oko 15 minuta, zatim izvaditi iz pleha.
  13. Dekorisati šećerom u prahu i služiti hladno.