
Kolač sa jabukama i bademima
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 15 minuta
-
Vreme kuvanja: 35 minuta
-
Od gustog, kremastog dna do hrskavog gornjeg sloja ovaj francuski kolač sa bademima i jabukama, oduševio bi i najiskusnijeg poslastičara. Bademi mu daju savršenu teksturu i aromu, jabuke su tu za osvežavajući ukus, a testo je kremasto i meko. Priprema je prilično jednostavna, za ovakvu vrstu deserta, i sve što vam je potrebno jesu odabrani sastojci, pažnja i strpljenje. Ako ste ljubitelji badema i vanile, ovo je prava poslastica za vas.
Sastojci:
- 3 Granny Smit jabuke, oljuštene i tanko iseckane
- 1 veliko jaje
- 1 šolja granuliranog šećera
- ½ šolje putera, otopljenog
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ¾ šolje brašna
- ¾ šolje bademovog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- ¼ šolje mleka
- 2 velika žumanca
- 1 ½ kašike seckanih ExtraFino badema
- 2 kašike šećera u prahu
Uputstvo:
- Zagrejati rernu na 180°C.
- Pleh premazati uljem i posuti brašnom.
- U mikrotalasnoj zagrejati isečene jabuke oko 2 minuta.
- Otkloniti višak tečnosti iz jabuka.
- U činiji mikserom umutit 2 jaja, 2 kašike šećera i ekstrakt vanile.
- U drugoj činiji umutit brašno, prašak za pecivo, so i ostatak šećera.
- Postepeno dodavati suve sastojke u umućena jaja,dodati mleko i sve vreme mutiti mikserom.
- U većoj činiji umutit 2 žumanca sa puterom.
- Umućena žumanca sipati na pleh, poređati jabuke, a zatim preliti pripremljenom smesom.
- Posuti seckanim bademima.
- Staviti da se peče u rerni oko pola sata.
- Kada se ispeče, ostaviti da se prohladi oko 15 minuta, zatim izvaditi iz pleha.
- Dekorisati šećerom u prahu i služiti hladno.