Praznično pesto pecivo

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 20 minuta

  • Vreme kuvanja: 20 minuta

  • Praznici su tu i vreme je da se opustimo i uživamo! Ako je i u vašem domu ovo vreme za igru i čaroliju imamo ideju za savršenu grickalicu koja će okupiti čitave porodice u toplim kuhinjama. Praznična jelkica od pufnastog i hrskavog lisnatog testa sa ukusnim domaćim pestom su savršena kombinacija. Ono što ovo pecivo čini jedinstvenim jeste način na koji se seče i oblikuje. Mi smo izdvojili naše omiljene priloge kojima ulepšavamo našu jeku, ali ideja je bezbroj. Omiljeni tvrdi sir, isečen modlama u obliku zvezdica, omiljeni nadev, začini ili povrće samo će ovo interesantno pecivo učiniti još ukusnijim. Isprobajte ovaj recept, zabavite se i uživajte u neodoljivim ukusima.

Sastojci:

  • 2 zamrznuta lisnata testa (oko 280g)
  • 4 čeri paradajza
  • 3 kašike krem sira
  • Lišće svežeg bosiljka
  • 1 kriška gaude

Pesto:

  • 100g ExtraFino sirovog badema
  • 20g svežeg bosiljka
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 50g parmezana
  • ½ šolje iseckanog peršuna (opciono)
  • ½ čena belog luka
  • So, po ukusu

Uputstvo:

  1. U blender dodati sve sastojke za pesto i mešati dok se smesa ne sjedini.
  2. Zagrejati rernu na 220°C.
  3. Izvaditi jedan paket lisnatog testa i razvući ga na ravnoj površini na kojoj je posuto brašno u pravougaonik debljine 3-4mm.
  4. Iseći testo u obliku drveta: trougao na vrhu i pravougaonik na donjem delu testa (pogledajte fotografiju).
  5. Testo postaviti u pleh sa papirom za pečenje, pa preko isečenog testa premazati pesto.
  6. Izvaditi drugi paket testa iz frižidera i od njega iseći isti oblik.
  7. Poklopiti njime premazan testo.
  8. Zatim, iseći horizontalne linije u testu sa leve i desne strane za ,,grančice drveta”, širine oko 2cm.
  9. Svaku tako isečenu traku uvrnuti, stvarajući spirale.
  10. Peći 10 minuta na 220°C, a zatim smanjiti temperaturu na 160°C i peći još oko 10 minuta.
  11. Kada je testo ispečeno, ukrasiti ga isečenim paradajzom, gaudom izrezbarenom u obliku zvezdica, krem sirom i svežim bosiljkom.