Praznično pesto pecivo
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 20 minuta
-
Vreme kuvanja: 20 minuta
-
Praznici su tu i vreme je da se opustimo i uživamo! Ako je i u vašem domu ovo vreme za igru i čaroliju imamo ideju za savršenu grickalicu koja će okupiti čitave porodice u toplim kuhinjama. Praznična jelkica od pufnastog i hrskavog lisnatog testa sa ukusnim domaćim pestom su savršena kombinacija. Ono što ovo pecivo čini jedinstvenim jeste način na koji se seče i oblikuje. Mi smo izdvojili naše omiljene priloge kojima ulepšavamo našu jeku, ali ideja je bezbroj. Omiljeni tvrdi sir, isečen modlama u obliku zvezdica, omiljeni nadev, začini ili povrće samo će ovo interesantno pecivo učiniti još ukusnijim. Isprobajte ovaj recept, zabavite se i uživajte u neodoljivim ukusima.
Sastojci:
- 2 zamrznuta lisnata testa (oko 280g)
- 4 čeri paradajza
- 3 kašike krem sira
- Lišće svežeg bosiljka
- 1 kriška gaude
Pesto:
- 100g ExtraFino sirovog badema
- 20g svežeg bosiljka
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 50g parmezana
- ½ šolje iseckanog peršuna (opciono)
- ½ čena belog luka
- So, po ukusu
Uputstvo:
- U blender dodati sve sastojke za pesto i mešati dok se smesa ne sjedini.
- Zagrejati rernu na 220°C.
- Izvaditi jedan paket lisnatog testa i razvući ga na ravnoj površini na kojoj je posuto brašno u pravougaonik debljine 3-4mm.
- Iseći testo u obliku drveta: trougao na vrhu i pravougaonik na donjem delu testa (pogledajte fotografiju).
- Testo postaviti u pleh sa papirom za pečenje, pa preko isečenog testa premazati pesto.
- Izvaditi drugi paket testa iz frižidera i od njega iseći isti oblik.
- Poklopiti njime premazan testo.
- Zatim, iseći horizontalne linije u testu sa leve i desne strane za ,,grančice drveta”, širine oko 2cm.
- Svaku tako isečenu traku uvrnuti, stvarajući spirale.
- Peći 10 minuta na 220°C, a zatim smanjiti temperaturu na 160°C i peći još oko 10 minuta.
- Kada je testo ispečeno, ukrasiti ga isečenim paradajzom, gaudom izrezbarenom u obliku zvezdica, krem sirom i svežim bosiljkom.