Zapečena palenta sa sirom i paradajzom
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 10 minuta
-
Vreme kuvanja: 20 minuta
-
Palenta napravljena od sitnog kukuruznog brašna je dobro poznata namirnica na ovim prostorima. Svako ima svoj omiljeni način pripreme ovog jela, a sve češće čujemo preporuke nutricionista koji nam ukazuju na dobrobiti koje nam ono donosi. Upotreba kukuruznog brašna široko je rasprostranjena u celom svetu i svaki kutak ima svoj način pripreme. Ovo jelo nekad se smatra i suviše jednostavnim, a u nekim kuhinjama sveta ono je unapređeno gotovo do specijaliteta. Tako se u nekim delovima Francuske ono priprema sa mlekom i rumom, a mediteranski način jeste baš ovakva, zapečena palenta sa raznim dodatcima. Jednostavna je i brzo za pripremu, može biti glavno jelo, poput doručka, ili savršen prilog. Ove nedelje, spremamo palentu u prazničnom duhu, šareniju i ukusniju nego ikad.
Sastojci:
- 175g ExtraFino kukuruzne palente
- 700ml vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica Extra Fino bibera
- 1 kašičica suvog vlašca
- 20g putera
- 150g tvrdog sir
- 100g čeri paradajza
- 70g kajmaka
Uputstvo:
- U šerpu sipati vodu, biber, suvi vlašac i puter.
- Kada voda provri i puter se istopi, dodati so i promešajte.
- Postepeno sipati palentu neprestano mešajući, smanjite temperaturu i mešati još oko 2 minuta.
- Dodati iseckani sir i kajmak, pa promešati i sipati u podmazani pleh.
- Preko palente rasporediti isečeni čeri paradajz i staviti u zagrejanu rernu da se zapeče na 200 °C oko 20 minuta.
- Iseći zapečenu palentu.
- Služiti kao prilog mesu ili kao ukusnu užinu.