Zapečena palenta sa sirom i paradajzom

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 10 minuta

  • Vreme kuvanja: 20 minuta

  • Palenta napravljena od sitnog kukuruznog brašna je dobro poznata namirnica na ovim prostorima. Svako ima svoj omiljeni način pripreme ovog jela, a sve češće čujemo preporuke nutricionista koji nam ukazuju na dobrobiti koje nam ono donosi. Upotreba kukuruznog brašna široko je rasprostranjena u celom svetu i svaki kutak ima svoj način pripreme. Ovo jelo nekad se smatra i suviše jednostavnim, a u nekim kuhinjama sveta ono je unapređeno gotovo do specijaliteta. Tako se u nekim delovima Francuske ono priprema sa mlekom i rumom, a mediteranski način jeste baš ovakva, zapečena palenta sa raznim dodatcima. Jednostavna je i brzo za pripremu, može biti glavno jelo, poput doručka, ili savršen prilog. Ove nedelje, spremamo palentu u prazničnom duhu, šareniju i ukusniju nego ikad.

Sastojci:

  • 175g ExtraFino kukuruzne palente
  • 700ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica Extra Fino bibera
  • 1 kašičica suvog vlašca
  • 20g putera
  • 150g tvrdog sir
  • 100g čeri paradajza
  • 70g kajmaka

Uputstvo:

  1. U šerpu sipati vodu, biber, suvi vlašac i puter.
  2. Kada voda provri i puter se istopi, dodati so i promešajte.
  3. Postepeno sipati palentu neprestano mešajući, smanjite temperaturu i mešati još oko 2 minuta.
  4. Dodati iseckani sir i kajmak, pa promešati i sipati u podmazani pleh.
  5. Preko palente rasporediti isečeni čeri paradajz i staviti u zagrejanu rernu da se zapeče na 200 °C oko 20 minuta.
  6. Iseći zapečenu palentu.
  7. Služiti kao prilog mesu ili kao ukusnu užinu.