Umak od graska
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 10 minuta
-
Vreme kuvanja: 20 minuta
-
Grašak se smatra jednim od zdravijih i dijetalnijih biljnih proteina. Svako od nas ima svoj omiljeni način pripremanja ove zdrave mahunarke, a mi smo za vas pripremili recept za nešto potpuno novo. Ovo je umak od graška, koji možete služiti kao prilog, sos za testenine ili zanimljiv dodatak slanim grickalicama.
Sastojci:
- 1 kg smrznutog graška
- 125g putera
- 2 čena belog luka
- 2 srednja luka, sitno iseckana
- 2 šolje bujona od povrća
- ¼ kašičica soli
- ⅛ kašičice ExtraFino mlevenog bibera
- 10 listića mente
Uputstvo:
- Na srednjoj temperaturi istopiti puter, dodati usitnjeni beli i crni luk, pa mešati dok omekša.
- Dodati grašak i bujon od povrća, vodu po potrebi.
- Kada je grašak skoro kuvan, izvaditi oko ½ šolje tečnosti u kojoj se kuva i odvojiti za kasnije.
- Grašak sa preostalom tečnošću dodati u blender, zajedno sa solju, biberom i mentom.
- Blendati dok se sve ne sjedini i postane kremasto.
- Odvojenu tečnost možete koristiti ako želite da umak bude tečniji.
- Služiti toplo, uz paste, mesa ili kao zabavan dodatak tortiljama.