Umak od graska

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 10 minuta

  • Vreme kuvanja: 20 minuta

  • Grašak se smatra jednim od zdravijih i dijetalnijih biljnih proteina. Svako od nas ima svoj omiljeni način pripremanja ove zdrave mahunarke, a mi smo za vas pripremili recept za nešto potpuno novo. Ovo je umak od graška, koji možete služiti kao prilog, sos za testenine ili zanimljiv dodatak slanim grickalicama.

Sastojci:

  • 1 kg smrznutog graška
  • 125g putera
  • 2 čena belog luka
  • 2 srednja luka, sitno iseckana
  • 2 šolje bujona od povrća
  • ¼ kašičica soli
  • ⅛ kašičice ExtraFino mlevenog bibera
  • 10 listića mente

Uputstvo:

  1. Na srednjoj temperaturi istopiti puter, dodati usitnjeni beli i crni luk, pa mešati dok omekša.
  2. Dodati grašak i bujon od povrća, vodu po potrebi.
  3. Kada je grašak skoro kuvan, izvaditi oko ½ šolje tečnosti u kojoj se kuva i odvojiti za kasnije.
  4. Grašak sa preostalom tečnošću dodati u blender, zajedno sa solju, biberom i mentom.
  5. Blendati dok se sve ne sjedini i postane kremasto.
  6. Odvojenu tečnost možete koristiti ako želite da umak bude tečniji.
  7. Služiti toplo, uz paste, mesa ili kao zabavan dodatak tortiljama.