Kroasan sa bademima

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 2 dana

  • Vreme kuvanja: 30 minuta

  • Spremanje slatkiša jedan je od težih kulinarskih poslova, kako amaterski, tako i profesionalno. Sigurno je da jedna zemlja u Evropi zaista prednjači svojim umećem u pravljenju poslastica, a to je svakako Francuska. Ovaj jednostavni recept za slatke kroasane sa bademovim kremom učiniće vas da se osećate kao pravi profesionalni poslastičar i očarate sve vaše goste. Recept je inspirisan poznatim francuskim slatkišima, pa tako ovaj krem od badema možete koristiti i razne druge slatke recepte. Hrstavi kroasani, sa predivnim punjenjem i mirisnim bademima oduševiće svakoga, a priprema je uz malo strpljenja izuzetno lagana.

Sastojci:

  • 8 odstojalih kroasana (ostavititi ih na vazduhu 1 dan)
  • 1 ½ šolje seckanog ExtraFino badema

Sirup od vanile:

  • 1 šolja granuliranog šećera
  • ½ šolje vode
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Krem od badema:

  • ½ šolje putera, nezaslađenog, omekšalog
  • ½ šolje granuliranog šećera
  • ¾ šolje bademovog brašna
  • 2 kašičice brašna
  • 2 velika jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičice ekstrakta badema
  • ½ šolje ExtraFino šećera u prahu

Uputstvo:

  1. Kroasane ostaviti na vazduhu 1 ili 2 sata pre pripreme.
  2. Za sirup od vanile u šerpi pomešati šećer, sa ½ šolje vode.
  3. Kuvati do ključanja, mešajući rastvorite šećer.
  4. Skloniti sa toplote, pa sipati ekstrakt vanile i ostaviti da se ohladi.
  5. Napravite krem od badema: u činiji sjediniti ½ šolje šećera, ¾ šolje bademovog brašna, 2 kašičice brašna i ½ šolje omekšalog putera.
  6. Mutiti mikserom 2-3 minuta dok se smesa dobro ne sjedini.
  7. Zatim u smesu dodati jedno po jedno jaje dok se sve dobro ne umuti.
  8. Rernu zagrejati na 180C, a na pleh postaviti papir za pečenje.
  9. Iseći kroasane na pola, i namazati ih bogato kremom.
  10. Potom svaki kroasan sa gornje strane umočiti u sirup i po njemu posuti seckani badem.
  11. Peći oko 20 minuta, dok bademi ne postanu zlatni.
  12. Izvaditi iz rerne i posuti šečerom u prahu.