Kroasan sa bademima
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 2 dana
-
Vreme kuvanja: 30 minuta
-
Spremanje slatkiša jedan je od težih kulinarskih poslova, kako amaterski, tako i profesionalno. Sigurno je da jedna zemlja u Evropi zaista prednjači svojim umećem u pravljenju poslastica, a to je svakako Francuska. Ovaj jednostavni recept za slatke kroasane sa bademovim kremom učiniće vas da se osećate kao pravi profesionalni poslastičar i očarate sve vaše goste. Recept je inspirisan poznatim francuskim slatkišima, pa tako ovaj krem od badema možete koristiti i razne druge slatke recepte. Hrstavi kroasani, sa predivnim punjenjem i mirisnim bademima oduševiće svakoga, a priprema je uz malo strpljenja izuzetno lagana.
Sastojci:
- 8 odstojalih kroasana (ostavititi ih na vazduhu 1 dan)
- 1 ½ šolje seckanog ExtraFino badema
Sirup od vanile:
- 1 šolja granuliranog šećera
- ½ šolje vode
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Krem od badema:
- ½ šolje putera, nezaslađenog, omekšalog
- ½ šolje granuliranog šećera
- ¾ šolje bademovog brašna
- 2 kašičice brašna
- 2 velika jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičice ekstrakta badema
- ½ šolje ExtraFino šećera u prahu
Uputstvo:
- Kroasane ostaviti na vazduhu 1 ili 2 sata pre pripreme.
- Za sirup od vanile u šerpi pomešati šećer, sa ½ šolje vode.
- Kuvati do ključanja, mešajući rastvorite šećer.
- Skloniti sa toplote, pa sipati ekstrakt vanile i ostaviti da se ohladi.
- Napravite krem od badema: u činiji sjediniti ½ šolje šećera, ¾ šolje bademovog brašna, 2 kašičice brašna i ½ šolje omekšalog putera.
- Mutiti mikserom 2-3 minuta dok se smesa dobro ne sjedini.
- Zatim u smesu dodati jedno po jedno jaje dok se sve dobro ne umuti.
- Rernu zagrejati na 180C, a na pleh postaviti papir za pečenje.
- Iseći kroasane na pola, i namazati ih bogato kremom.
- Potom svaki kroasan sa gornje strane umočiti u sirup i po njemu posuti seckani badem.
- Peći oko 20 minuta, dok bademi ne postanu zlatni.
- Izvaditi iz rerne i posuti šečerom u prahu.