Pajeon

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 15 minuta

  • Vreme kuvanja: 20 minuta

  • Pajeon su tradicionalne, korejske slane palačinke koje ovih dana postaju sve omiljenije širom sveta. Zanimljivo je, da su u Koreji izrazito popularne u periodima monsuna, kada se porodice okupljaju u domovima, uživaju i druže uz ove tople, vazdušaste palačinke. Ako ste ljubitelji hrskavih grickalica i obožavate mladi luk, ovo je pravo jelo za vas! Mogu se jesti kao slana užina, ali mogu biti i odličan dodatak drugim jelima azijske kuhinje. Ako ih do sada nista probali, spremili smo za vas jednostavan recept za ovo lagano egzotično jelo!

Sastojci:

  • Veza mladog luka, iseckana
  • 1 šargarepa srednje veličine
  • 1 šolja brašna
  • 2 kašičice kukuruznog skroba
  • ¼ kašičice šećera
  • ½ kašičice soli
  • 1 lagano izlupano jaje
  • 1 veliki čen belog luka oljušten i rendan
  • 3 kašičice biljnog ulja

Za umak:

  • 2 kašičice soja sosa
  • 1 kašika ExtraFino sirćeta
  • 1 kašičica tostiranog ExtraFino susama

Uputstvo:

  1. Sve sastojke za umak sipati u malu činiju, pomešati i izdvojiti ih za kasnije.
  2. Mladi luk iseckati na komadiće od 1cm, a šargarepu izrendati.
  3. U velikoj činiji pomešati brašno, kukuruzni skrob, so i šećer.
  4. Napraviti rupu u centru i dodajte rendani beli luk, jaje.
  5. Nežno mešati dok se sastojci dobro ne sjedine.
  6. U tiganj, na srednje vreloj temperaturi zagrejati ulje, sipati pola smese za palačinke i posuti lukom i šargarepom, utisnuti povrće u testo, kako bi lakše okrenuli palačinku.
  7. Pržiti oko 4 minuta, zatim okrenuti i pržiti drugu stranu.
  8. Ponoviti proces i sa drugom polovinom.
  9. Gotove palačinke iseći na parčad poput pice i služiti uz umak.