Pajeon
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 15 minuta
-
Vreme kuvanja: 20 minuta
-
Pajeon su tradicionalne, korejske slane palačinke koje ovih dana postaju sve omiljenije širom sveta. Zanimljivo je, da su u Koreji izrazito popularne u periodima monsuna, kada se porodice okupljaju u domovima, uživaju i druže uz ove tople, vazdušaste palačinke. Ako ste ljubitelji hrskavih grickalica i obožavate mladi luk, ovo je pravo jelo za vas! Mogu se jesti kao slana užina, ali mogu biti i odličan dodatak drugim jelima azijske kuhinje. Ako ih do sada nista probali, spremili smo za vas jednostavan recept za ovo lagano egzotično jelo!
Sastojci:
- Veza mladog luka, iseckana
- 1 šargarepa srednje veličine
- 1 šolja brašna
- 2 kašičice kukuruznog skroba
- ¼ kašičice šećera
- ½ kašičice soli
- 1 lagano izlupano jaje
- 1 veliki čen belog luka oljušten i rendan
- 3 kašičice biljnog ulja
Za umak:
- 2 kašičice soja sosa
- 1 kašika ExtraFino sirćeta
- 1 kašičica tostiranog ExtraFino susama
Uputstvo:
- Sve sastojke za umak sipati u malu činiju, pomešati i izdvojiti ih za kasnije.
- Mladi luk iseckati na komadiće od 1cm, a šargarepu izrendati.
- U velikoj činiji pomešati brašno, kukuruzni skrob, so i šećer.
- Napraviti rupu u centru i dodajte rendani beli luk, jaje.
- Nežno mešati dok se sastojci dobro ne sjedine.
- U tiganj, na srednje vreloj temperaturi zagrejati ulje, sipati pola smese za palačinke i posuti lukom i šargarepom, utisnuti povrće u testo, kako bi lakše okrenuli palačinku.
- Pržiti oko 4 minuta, zatim okrenuti i pržiti drugu stranu.
- Ponoviti proces i sa drugom polovinom.
- Gotove palačinke iseći na parčad poput pice i služiti uz umak.