Marokansko varivo sa leblebijama i cimetom
-
Kategorija: Uncategorized
-
Vreme pripreme: 10 minuta
-
Vreme kuvanja: 30 minuta
-
Leblebija je jedan od najboljih izvora biljnog proteina. Ova zdrava namirnica je u upotrebi širom sveta vekovima, pa je tako i njena priprema izuzetno raznovrsna, a ovaj lak i zdrav recept nam dolazi iz dalekog Maroka. Pojednostavili smo ga i učinili brzim i modernim jelom, koje je odličan izbor za zdrav, izbalansiran obrok!
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 400g kuvanih leblebija
- 1 luk
- 1 kašičica kima
- ½ kašičice mlevenog cimeta
- ½ kašičice aleve paprike
- 10g svežeg korijandera
- Prstohvat soli i ExtraFino crnog bibera
- 400g pasterizovanog seckanog paradajza
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašičica ExtraFino suvog začina
- 40g crvenog sočiva
Uputstvo:
- Zagrejati 1 kašiku maslinovog ulja u velikom tiganju, dodati luk i pržiti 2 minuta.
- Dodati kim, alevu papriku, cimet i so i biber i dobro promešati.
- Dodati seckani paradajz, kašiku paradajz pirea, suvi začin i 500 ml ključale vode i dobro promešati.
- Dodati 40g sušenog crvenog sočiva, promešati i ostaviti da se krčka 10 minuta.
- Zatim dodati 400g leblebija i krčkati još 10 minuta.
- Po potrebi dodati još malo vode.
- Za kraj dodati svež korijander, promešati i krčkati još 5 minuta.
- Služiti toplo uz pirinač ili zagrejanu tortilju.