Marokansko varivo sa leblebijama i cimetom

  • Kategorija: Uncategorized

  • Vreme pripreme: 10 minuta

  • Vreme kuvanja: 30 minuta

  • Leblebija je jedan od najboljih izvora biljnog proteina. Ova zdrava namirnica je u upotrebi širom sveta vekovima, pa je tako i njena priprema izuzetno raznovrsna, a ovaj lak i zdrav recept nam dolazi iz dalekog Maroka. Pojednostavili smo ga i učinili brzim i modernim jelom, koje je odličan izbor za zdrav, izbalansiran obrok!

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 400g kuvanih leblebija
  • 1 luk
  • 1 kašičica kima
  • ½ kašičice mlevenog cimeta
  • ½ kašičice aleve paprike
  • 10g svežeg korijandera
  • Prstohvat soli i ExtraFino crnog bibera
  • 400g pasterizovanog seckanog paradajza
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašičica ExtraFino suvog začina
  • 40g crvenog sočiva

Uputstvo:

  1. Zagrejati 1 kašiku maslinovog ulja u velikom tiganju, dodati luk i pržiti 2 minuta.
  2. Dodati kim, alevu papriku, cimet i so i biber i dobro promešati.
  3. Dodati seckani paradajz, kašiku paradajz pirea, suvi začin i 500 ml ključale vode i dobro promešati.
  4. Dodati 40g sušenog crvenog sočiva, promešati i ostaviti da se krčka 10 minuta.
  5. Zatim dodati 400g leblebija i krčkati još 10 minuta.
  6. Po potrebi dodati još malo vode.
  7. Za kraj dodati svež korijander, promešati i krčkati još 5 minuta.
  8. Služiti toplo uz pirinač ili zagrejanu tortilju.