Rimski suppli

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 20 minuta

  • Vreme kuvanja: 30 minuta

  • Rižoto i druga jela od pirinča su česta pojava u mnogim delovima Italije, a ukoliko ste ljubitelji rižota, obožavaćete ovo jelo! Italijanski Suppli su pržene kuglice rižota, koje ovo dobro poznato jelo zaista dižu na sledeći nivo! Neki kažu da njihovo ime potiče od francuske reči za iznenađenje i pripisuju zasluge Napoleonovim trupama za njihovo dovođenje početkom devetnaestog veka. Kakvo god da je njihovo poreklo, suppli se služi u rimskim picerijama već dugi niz godina i dostojan je predstavnik kuhinje ovog dela sveta.

Sastojci:

  • ⅔ šolje rendanog Pecorino Romano sira
  • ½ luka
  • 85g nekuvane svinjske kobasice
  • 85g pilećih džigerica
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 šolje juneće čorbe
  • 1 šolja paradajz sosa
  • 3 do 4 lista svežeg bosiljka (opciono)
  • 1 kašika putera
  • 1 šolja brašna
  • Morska so i ExtraFino biber
  • 2 velika jaja
  • 1 šolja prezle
  • 85g mocarela sira
  • 6 šolja ulja, za duboko prženje

Uputstvo:

  1. Izrendati Pecorino Romano sir, pa sitno iseckati luk.
  2. Ukloniti crevo sa nekuvane svinjske kobasice ako je potrebno.
  3. Sitno iseckati pileće džigerice.
  4. Zagrejati 2 kašike maslinovog ulja u srednjem tiganju do srednje toplote, pa dodati kobasicu i pržiti, razbijajući meso kašikom dok se kuva, oko 3 minuta
  5. Dodati luk i kuvati dok ne omekšai, oko 10 minuta.
  6. Skuvati džigerice i zagrejati čorbu i paradajz sos.
  7. Dodati pileće džigerice i mešati, dok se ne skuvaju, oko 5 minuta.
  8. U međuvremenu, zagrejati goveđu čorbu i 1 šolju paradajz sosa u mikrotalasnoj peći ili odvojenoj šerpi.
  9. Skuvati pirinač i dodati u tiganj, dok se ne sjediti.
  10. Dodati vino i pola čorbe, mešati oko 1 minut, a zatim dodati 1 šolju čorbe.
  11. Kuvati, mešajući neprekidno da se pirinač ne zalepi za tiganj, dok se čorba ne upije, oko 3 minuta.
  12. Dodati paradajz sos i još čorbe mešajući neprekidno, dok se ne upije, 8 do 10 minuta. Dodati bosiljak, Pecorino i puter, pa ohladiti.
  13. Začiniti solju i biberom.
  14. Pirinač rasporediti preko pripremljenog lima za pečenje i rashladiti.
  15. Staviti 1 šolju brašna na tanjir ili u plitku posudu, pa dodati jaja.
  16. Sipati prezlu na tanjir ili u plitku posudu.
  17. Iseći mocarelu i oblikovati pirinač u kuglice.
  18. Staviti na list za pečenje ili tanjir.
  19. Svaku pirinčanu kuglu napuniti mocarelom.
  20. Uvaljati svaku supplînu prvo u brašno, otresajući višak, zatim u jaje, dozvoljavajući da višak kaplje, i na kraju u prezlu. *Ponoviti za deblju koru, po želji.
  21. Zagrejati ulje i pržiti suppli dok ne dobije zlatnu boju.
  22. Odložiti nekoliko minuta na papir, pa poslužiti toplo.

Prijatno!