Čoko banana mus tiramisu torta – recept

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 7 sati

  • Vreme kuvanja: 30 minuta

  • Ovaj inovativni kolač je spoj dva možda najomiljenija kolača širom sveta. Kada se pomeša čokoladni mus i kremasti fil tiramisua, dobija se slatko savršenstvo! U naš recept, kao osveženje dodali smo i banane, koje se odlično slažu sa čokoladnim ukusom i instant kafom.

Sastojci:

  • 2 banane
  • 50g instant kafe
  • Kora:

  • 20 čokoladnih biskvita, izmrvljenih
  • ¼ šolje putera, otopljenog
  • Čokoladni fil:

  • 3 šolje slatke pavlake
  • 300g tamnog čokolade
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 prstohvat soli
  • Tiramisu fil:

  • 4 žumanca
  • 100gr ExtraFino šećera u prahu
  • 500gr maskarpone sira
  • 250ml pavlake za kuvanje

Uputstvo:

  1. Zagrejati rernu na 175°C.
  2. U srednjoj činiji pomešati izmrvljene kekse i puter dok se dobro ne sjedine.
  3. Ravnomerno pritisnuti smesu u podmazan pleh.
  4. Peći u zagrejanoj rerni 5 minuta. Ostaviti sa strane da se ohladi.
  5. Sjediniti 1 šolju slatke pavlake, čokoladu i so i zagrevati, mešajući povremeno, dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa ne postane glatka.
  6. Sipati čokoladnu smesu u veliku činiju; ohladiti na sobnoj temperaturi, mešati povremeno.
  7. Umutiti 2 šolje slatke pavlake u drugoj velikoj činiji, pa pomešati sa čokoladnom smesom dok se dobro ne sjedini.
  8. Sipati smesu na ohlađenu koru.
  9. Ohladiti u frižideru najmanje 6 sati pre preliva i serviranja.
  10. Na ohladnjeni čokoladni deo poredjati isečene banane.
  11. Nastaviti sa pripremom drugog fila. Žumance izmiksati sa šećerom u prahu i staviti da se kuva na pari dok se ne zgusne, oko 15-20 minuta.
  12. Kad se dobro ohladi dodati mascarpone sir i malo umutiti.
  13. Posebno umutiti slatku pavlaku te i to dodati predhodnoj smesi i ponovo umutiti mikserom.
  14. Rasporediti ovaj fil preko banana i posuti instant kafom.