Čoko banana mus tiramisu torta – recept
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 7 sati
-
Vreme kuvanja: 30 minuta
-
Ovaj inovativni kolač je spoj dva možda najomiljenija kolača širom sveta. Kada se pomeša čokoladni mus i kremasti fil tiramisua, dobija se slatko savršenstvo! U naš recept, kao osveženje dodali smo i banane, koje se odlično slažu sa čokoladnim ukusom i instant kafom.
Sastojci:
- 2 banane
- 50g instant kafe
- 20 čokoladnih biskvita, izmrvljenih
- ¼ šolje putera, otopljenog
- 3 šolje slatke pavlake
- 300g tamnog čokolade
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 prstohvat soli
- 4 žumanca
- 100gr ExtraFino šećera u prahu
- 500gr maskarpone sira
- 250ml pavlake za kuvanje
Kora:
Čokoladni fil:
Tiramisu fil:
Uputstvo:
- Zagrejati rernu na 175°C.
- U srednjoj činiji pomešati izmrvljene kekse i puter dok se dobro ne sjedine.
- Ravnomerno pritisnuti smesu u podmazan pleh.
- Peći u zagrejanoj rerni 5 minuta. Ostaviti sa strane da se ohladi.
- Sjediniti 1 šolju slatke pavlake, čokoladu i so i zagrevati, mešajući povremeno, dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa ne postane glatka.
- Sipati čokoladnu smesu u veliku činiju; ohladiti na sobnoj temperaturi, mešati povremeno.
- Umutiti 2 šolje slatke pavlake u drugoj velikoj činiji, pa pomešati sa čokoladnom smesom dok se dobro ne sjedini.
- Sipati smesu na ohlađenu koru.
- Ohladiti u frižideru najmanje 6 sati pre preliva i serviranja.
- Na ohladnjeni čokoladni deo poredjati isečene banane.
- Nastaviti sa pripremom drugog fila. Žumance izmiksati sa šećerom u prahu i staviti da se kuva na pari dok se ne zgusne, oko 15-20 minuta.
- Kad se dobro ohladi dodati mascarpone sir i malo umutiti.
- Posebno umutiti slatku pavlaku te i to dodati predhodnoj smesi i ponovo umutiti mikserom.
- Rasporediti ovaj fil preko banana i posuti instant kafom.