5 benefita susama za naše zdravlje

Semenke susama su neverovatno hranljive i koriste se već hiljadama godina u ljudskoj ishrani. Široko se koriste i danas u svim kulturama sveta i imaju izvanredna lekovita svojstva, a lako su dostupne. Mnogo je vitamina i minerala prisutnih u semenkama susama i susamovom ulju. Susam je prepun ključnih vitamina i minerala kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalaj, cink, vitamin B6 i omega-6 masne kiseline.

Zbog toga konzumiranje susama nam može biti izuzetno korisno, a ovde navodimo i na koje to načine:

Zdravlje kose
Budući da su ove semenke prepune svih esencijalnih masnih kiselina, uključujući omega-3, omega-9 i omega-6; Semenke susama služe kao prirodni stimulans rasta kose. Ne samo da neguju vlasište, već i stimulišu proizvodnju folikula.
Takođe, susam je poznat po svojim ,,anti-sedim” svojstvima. Zbog toga se preporučuje osobama koje rano krenu da sede.

Bogat izvor proteina
Sitne semenke takođe imaju impresivne količine proteina. Samo 100g semenki susama ima 18g proteina. Stoga se široko koristi u mnogim receptima za mršavljenje kako bi se obrocima dodalo više proteina.

Pomaže kod simptoma dijabetesa
Budući da semenke susama imaju visoke količine magnezijuma, zajedno s drugim važnim hranjivim sastojcima, dobre su za snižavanje nivoa glukoze u našoj krvi.

Poboljšava probavu
Semenke igraju ključnu ulogu u održavanju dobrog probavnog sistema. Budući da su dobar izvor vlakana, semenke se brinu i o zdravlju debelog creva. Dobra probava znači da se svi toksini lako oslobode iz našeg organizma i nema neprijatnih simptoma zatvora.

Podstiče zdravlje kostiju i zuba
Ima značajne količine cinka. Poznato je da ovaj mineral stimuliše mineralnu gustoću kostiju i sprečava nastanak osteoporoze. Susam takođe sadrži kalcijum, što je važno za dobro zdravlje kostiju. Još jedna izvanredna prednost semenki susama je da održava dobro oralno zdravlje. Uklanja zubni kamenac i izbeljuje zube.

ExtraFino susam možete poručiti putem našeg webshop-a klikom ovde.