Benefiti lešnika za lepšu kožu i bolje zdravlje

Kada je reč o orašastim plodovima, lešnici se često zanemaruju. Ali ne smemo zaboraviti da su lešnici izuzetan izvor mnogih vitamina i antioksidanata i da su zbog toga veoma korisni za naše zdravlje.
Otkrivamo 3 zanimljiva razloga zbog kojih bi lešnike trebalo uvrstiti u svakodnevnu ishranu:

Lešnici i mladalački izgled kože
Prema brojnim istraživanjima, konzumiranje lešnika može poboljšati kvalitet vaše kože. Visok sadržaj cinka u lešnicima pomaže u regulaciji i izlučivanju sebuma, koja je ključna za hidriranu ali ne i masnu kožu lica. Konačno, esencijalne masne kiseline koje se nalaze u ovim orašastim plodovima pomažu u održavanju kože glatkom, hidriranom i sprečavaju pojavu bora. Ako želite da vaša koža izgleda zdravo i mlado, uvrstite ove orašaste plodove u vaše obroke bar par puta nedeljno. Ovi ukusni mali orašasti plodovi prepuni su vitamina E, cinka, esencijalnih masnih kiselina, pa čak i vitamina B6 – a sve to je značajno za negovanu kožu. Vitamin E bori se protiv bora i staračkih pega, cink kontroliše proizvodnju sebuma, esencijalne masne kiseline hidriraju vaš ten, a vitamin B6 pojačava proizvodnju kolagena. Verujte nam – ta šaka lešnika se isplati!

Snaga antioksidanata
Lešnici su izvrstan izvor antioksidansa koji se bore protiv oksidacije uzrokovane slobodnim radikalima i pružaju brojne zdravstvene prednosti. Oksidacija može uzrokovati oštećenje DNA i doprineti brojnim zdravstvenim tegobama. Antioksidansi u lešnicima pomažu u smanjenju rizika od raka, srčanih bolesti, moždanog udara i drugih bolesti povezanih sa starenjem. Osim toga, poznato je da antioksidansi poboljšavaju pamćenje i kognitivne sposobnosti.

Lešnici za zdravo srce
Lešnici su izvrstan izvor prehrambenih vlakana, proteina i zdravih nezasićenih masnih kiselina, a sve to pomaže u očuvanju zdravlja srca. Nezasićene masne kiseline prisutne u lešnicima sadrže oleinsku kiselinu, koja je nezasićena masna kiselina korisna za kardiovaskularno zdravlje, štaviše, oleinska kiselina pomaže u održavanju fleksibilnih zidova arterija. Osim toga, dijetalna vlakna koja se nalaze u lešnicima pomažu u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti.
Lešnici takođe sadrže magnezijum, mineral koji pomaže kod opuštanja mišića koji okružuju srce i osigurava zdrav rad srca. Takođe pomaže u kontroli visokog krvnog pritiska i može pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara. Lešnici su neverevatno svestrana i hranjiva namirnica koja se može dodati svakodnevnoj ishrani za mladalačku i zdraviju kožu, kosu i srce.