Tart sa bademima i breskvama – recept
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 1h 30min
-
Vreme kuvanja: 35 minuta
-
Ima nešto posebno primamljivo u dezertima poput tarta. Kombinacija maslačaste kore, sočnog voća i bogatog nadeva od badema - pečenog do savršenstva - prava je magija. A kada je to voće savršeno zrela breskva, rezultat je fenomenalan. Ovaj recept za kolač od breskve i badema odličan je prolećni desert koji možete napraviti za svoje prijatelje i porodicu. Jednostavno je, ali ovaj elegantan kolač sigurno će zadovoljiti sva vaša čula.
Sastojci:
Za koru:
- 1/2 šoljice brašna
- 1/2 šoljice putera
- 1/2 kašičice soli
- 1 žumance
- 2 do 3 kašičice hladne vode
Za nadev od badema:
- 3/4 šoljica seckanog ExtraFino badema
- 1/2 šoljice šećera
- 2 velika jaja
- 6 kašičica otopljenog putera
- 1 kašičica ekstrakta od vanile
Za preliv:
- 3-4 sveže breskve
- 2 kašičice šećera
Uputstvo:
- Za koru pomešati brašno, so i puter u blenderu dok smesa ne počne ličiti na vlažne mrvice.
- Dodati žumance i mešati dok se sve ne sjedini.
- Testo presuti na pobrašnjenu površinu i zamotati ga u plastičnu foliju.
- Ohladite u frižideru najmanje 30 minuta.
- Zagrejati rernu na 180°.
- Razviti testo na pobrašnjenoj površini dok ne postane dovoljno tanko da stane u okruglu, dublju tepsiju.
- Prebaciti testo u tepsiju i odrezati višak.
- Za nadev umutiti zajedno seckani badem, šećer, jaja, rastopljeni maslac i ekstrakt vanile, pa sipati nadev od badema preko testa.
- Rasporediti isečene breskve preko nadeva.
- Posuti šećer preko kriški breskve.
- Peći 30-35 minuta ili dok nadev ne dobije zlatno smeđu boju, a kriške breskve ne postanu mekane.
- Ostaviti tart da se ohladi, pa ga iseći i servirati po želji.
Slika preuzeta sa www.tasteofhome.com