Tart sa bademima i breskvama – recept

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 1h 30min

  • Vreme kuvanja: 35 minuta

  • Ima nešto posebno primamljivo u dezertima poput tarta. Kombinacija maslačaste kore, sočnog voća i bogatog nadeva od badema - pečenog do savršenstva - prava je magija. A kada je to voće savršeno zrela breskva, rezultat je fenomenalan. Ovaj recept za kolač od breskve i badema odličan je prolećni desert koji možete napraviti za svoje prijatelje i porodicu. Jednostavno je, ali ovaj elegantan kolač sigurno će zadovoljiti sva vaša čula.

Sastojci:

Za koru:

  • 1/2 šoljice brašna
  • 1/2 šoljice putera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 žumance
  • 2 do 3 kašičice hladne vode

Za nadev od badema:

  • 3/4 šoljica seckanog ExtraFino badema
  • 1/2 šoljice šećera
  • 2 velika jaja
  • 6 kašičica otopljenog putera
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile

Za preliv:

  • 3-4 sveže breskve
  • 2 kašičice šećera

Uputstvo:

  1. Za koru pomešati brašno, so i puter u blenderu dok smesa ne počne ličiti na vlažne mrvice.
  2. Dodati žumance i mešati dok se sve ne sjedini.
  3. Testo presuti na pobrašnjenu površinu i zamotati ga u plastičnu foliju.
  4. Ohladite u frižideru najmanje 30 minuta.
  5. Zagrejati rernu na 180°.
  6. Razviti testo na pobrašnjenoj površini dok ne postane dovoljno tanko da stane u okruglu, dublju tepsiju.
  7. Prebaciti testo u tepsiju i odrezati višak.
  8. Za nadev umutiti zajedno seckani badem, šećer, jaja, rastopljeni maslac i ekstrakt vanile, pa sipati nadev od badema preko testa.
  9. Rasporediti isečene breskve preko nadeva.
  10. Posuti šećer preko kriški breskve.
  11. Peći 30-35 minuta ili dok nadev ne dobije zlatno smeđu boju, a kriške breskve ne postanu mekane.
  12. Ostaviti tart da se ohladi, pa ga iseći i servirati po želji.

Slika preuzeta sa www.tasteofhome.com