Cacio e pepe

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 5 minuta

  • Vreme kuvanja: 30 minuta

  • Cacio e pepe (pasta sa sirom i biberom) omiljeno je jelo među Italijanima, a postalo je i jedno od najpopularnijih jela na svetu. Jednostavnost i elegancija čine ga savršenim za svaku priliku, bilo da se radi o brzoj ili otmenoj večeri.

Sastojci:

  • 500g špageta
  • 1 šoljica rendanog sira Pecorino Romano
  • 1 kašičica sveže izmrvljenog ExtraFino crnog bibera u zrnu
  • 1/4 šoljice vode u kojoj se kuvala testenina
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • So, po ukusu

Jedna od sjajnih stvari kod ovog jela je njegova svestranost. U jelo možete jednostavno dodati i druge sastojke, poput slanine ili pančete, kako biste mu dali malo dodatnog ukusa ili čak možete dodati povrće poput graška ili šparoga, ako poželite zdraviju večeru.

Uputstvo:

  1. Špagete kuvati u velikom loncu slane kipuće vode 6-8 minuta.
  2. Sačuvati 1/4 šoljice vode u kojoj je testenina kuvana.
  3. Dok se špagete kuvaju, izrendati sir Pecorino Romano i ostaviti sa strane.
  4. U velikom tiganju zagrejati ulje na srednjoj vatri, a zatim dodati crni biber.
  5. Dodati kuvane špagete u tiganj zajedno sa sačuvanom vodom. Dobro izmešati testeninu sa proprženim uljem i biberom.
  6. Dodati sir i ponovno mešati dok se sir ne otopi i ravnomerno rasporedi po testenini. Ako je sos pregust, dodati još vode u kojoj se kuvala testenina dok se ne postigne željena konzistencija.

Cacio e pepe je bezvremenski klasik koji slavi lepotu jednostavnih sastojaka i ukusnih Italijanskih ukusa. To je jelo u kojem može uživati svako, bilo gde i u bilo kom trenutku.
Poslužite toplu, svežu pastu i uživajte!

Preuzeto sa:www.insidetherustickitchen.com/cacio-e-pepe/