Pet razloga za obožavanje kikirikija

Iako ljubitelji ove grickalice često misle da kikiriki pripada grupi orašastih plodova, istina je da je kikiriki zapravo mahunarka! Ono što nam je svima dobro poznato jeste da je kikiriki izuzetno zdrava namirnica, a evo pet činjenica koje će učiniti da ga volimo još više:

PROTEINI I VLAKNA
Kikiriki je veoma bogat proteinima i vlaknima i zato se često preporučuje u dijetama. Istraživanja su pokazala da šaka kikirikija dnevno pomaže kod gubljenja kilograma. Ova namirnica nas brzo zasiti i zbog toga je zaista naš saveznik kada je reč o dijetama.

NUTRIJENTI
Kikiriki je prepun vitamina B3, B6 kao i vitaminom E. Takođe je bogat folnom kiselinom, tiaminom i kolinom, kao i mineralima poput magnezijuma, mangana, selena, cinka, gvožđa i potasijuma.

POMAŽE KOD BOLESTI
Istraživanja su pokazala da ako jedemo kikiriki pet puta nedeljno smanjujemo rizik od bolesti srca, rizik od dijabetesa kao i nekih oblika kancera. Takođe kikiriki reguliše i naš krvni pritisak i preporučuje se za spuštanje istog.

ANTIAGING
U kikirikiju se nalazi moćan molekul resveratrol koji je laički rečeno bitan u podmlađivanju. Isti molekul nalazi se i u crvenom vinu i grožđu. Studije su pokazale da resveratrol pomaže u borbi protiv starenja, kao i održavanja nivoa šećera u krvi. Ovaj molekul koji se nalazi u kikirikiju se takođe nalazi i u našoj koži!

HOLESTEROL
Dokazano je da ako se hranimo niskokaloričnim namernicama, u koje spada i kikiriki sa svojim zdravim mastima, nivo holesterola u krvi se znatno poboljšava. Pitesteroli koji se nalaze u kikirikiju dokazano smanjuju holesterol.

Poručite ExtraFino kikiriki na našem webshop-u.