Sarma za početnike
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 30 minuta
-
Vreme kuvanja: 2,5 sati
-
Neizbežno i omiljeno jelo na Balkanu u prazničnom periodu su naravno sarme! Ovo staro, tradicionalno jelo na našim prostorima je i dalje jedno od najdragocenijih slanih specijaliteta. Mada, iako je često jedemo, priprema nije jednostavna, pa je mnogi početnici u kuvanju izbegavaju. Za hrabre, evo recepta za najukusnije sarme.
Sastojci:
- 700g mlevenog mesa (najbolje pomešati svinjsko i juneće)
- 150g ExtraFino belog pirinča dugog zrna
- 400g suvih rebara
- Oko 20 listova kiselog kupusa
- Glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- Ulje ili mast
- Lovorom list
- ExtraFino dodatak jelima sa povrćem
- ExtraFino mleveni biber i biber u zrnu
- Slatka mlevena paprika
Uputstvo:
- Seckani crni luk izdinstati na masti ili ulju i dodati mleveno meso.
- Pržiti par minuta, pa dodati so, mlevenu papriku, ExtraFino začin i ExtraFino mleveni biber.
- Dodati usitnjen beli luk.
- Dodati ExtraFino beli pirinač i sve dobro izmešati.
- Na list kupusa staviti kašiku nadeva, saviti ivice i umotati sarmu.
- Dodati lovorov list i ExtraFino biber u zrnu.
- Pokriti listovima kiselog kupusa i naliti vodom dok se sve ne prekrije.
- Kuvati 2,5 sata na tihoj vatri, a po potrebi dolivati malo vode.
- Servirati u zagrejanoj, dubljoj činiji.