Sarma za početnike

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 30 minuta

  • Vreme kuvanja: 2,5 sati

  • Neizbežno i omiljeno jelo na Balkanu u prazničnom periodu su naravno sarme! Ovo staro, tradicionalno jelo na našim prostorima je i dalje jedno od najdragocenijih slanih specijaliteta. Mada, iako je često jedemo, priprema nije jednostavna, pa je mnogi početnici u kuvanju izbegavaju. Za hrabre, evo recepta za najukusnije sarme.

Sastojci:

  • 700g mlevenog mesa (najbolje pomešati svinjsko i juneće)
  • 150g ExtraFino belog pirinča dugog zrna
  • 400g suvih rebara
  • Oko 20 listova kiselog kupusa
  • Glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • Ulje ili mast
  • Lovorom list
  • ExtraFino dodatak jelima sa povrćem
  • ExtraFino mleveni biber i biber u zrnu
  • Slatka mlevena paprika

Uputstvo:

  1. Seckani crni luk izdinstati na masti ili ulju i dodati mleveno meso.
  2. Pržiti par minuta, pa dodati so, mlevenu papriku, ExtraFino začin i ExtraFino mleveni biber.
  3. Dodati usitnjen beli luk.
  4. Dodati ExtraFino beli pirinač i sve dobro izmešati.
  5. Na list kupusa staviti kašiku nadeva, saviti ivice i umotati sarmu.
  6. Dodati lovorov list i ExtraFino biber u zrnu.
  7. Pokriti listovima kiselog kupusa i naliti vodom dok se sve ne prekrije.
  8. Kuvati 2,5 sata na tihoj vatri, a po potrebi dolivati malo vode.
  9. Servirati u zagrejanoj, dubljoj činiji.