Štrudla sa jabukama i suvim grožđem – recept
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 60 minuta
-
Vreme kuvanja: 45 minuta
-
Štrudla sa jabukama je kolač koji nas zasigurno vraća u detinjstvo. U hladnim danima, topla i mirisna štrudla je baš ono što nam treba, a mi vam predstavljamo malo unapređeni recept za sve slatkokusce.
Sastojci:
Sastojci za testo:
- 5 velikih šolja brašna
- 2 male kašike suvog kvasca
- 1 mala kašika soli
- 2 kesice vanila šećera
- Kora jednog limuna
- 2 jajeta
- 200g otopljenog putera
- 2 šolje toplog mleka
Sastojci za fil:
- 8 jabuka
- 1 šolja šećera
- Sok od limuna
- Kašičica cimeta
- 1 šolja ExtraFino pečenog badema
- 1 šolja ExtraFino suvog grožđa
- 2 kašičice ruma
- ExtraFino šećer u prahu
Uputstvo:
- Grožđice oprati i posuti rumom i ostaviti da odstoje.
- U činiju staviti suve sastojke i koru limuna i promešati.
- Dodati jaja, maslac i uz neprestano mešanje mikserom dodavati mleko. Mutiti oko 5 minuta.
- Testo premazati uljem, pokriti i istaviti sa vremena da stoji.
- Istreniti jabuke, staviti ih u šerpu i posuti sokom od limuna, dodati šećer i cimet i kuvati na laganoj vatri desetak minuta.
- Dodati iseckane ExtraFino pečene bademe i grožđice, pa kuvati još 5 minuta, a zatim dodati gustin.
- Kada je testo nadošlo, prebaciti ga na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na dva dela.
- Rastanjite testo i premažite polovinom fila.
- Isto ponovite i sa drugom polovinom.
- Prekrite folijom i ostavite da odstoji pola sata, pa pecite 45 minuta na 180 stepeni.
- Gotove štrudle isecite i pospite ExtraFino šećerom u prahu.