Štrudla sa jabukama i suvim grožđem – recept

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 60 minuta

  • Vreme kuvanja: 45 minuta

  • Štrudla sa jabukama je kolač koji nas zasigurno vraća u detinjstvo. U hladnim danima, topla i mirisna štrudla je baš ono što nam treba, a mi vam predstavljamo malo unapređeni recept za sve slatkokusce.

Sastojci:

Sastojci za testo:

  • 5 velikih šolja brašna
  • 2 male kašike suvog kvasca
  • 1 mala kašika soli
  • 2 kesice vanila šećera
  • Kora jednog limuna
  • 2 jajeta
  • 200g otopljenog putera
  • 2 šolje toplog mleka

Sastojci za fil:

  • 8 jabuka
  • 1 šolja šećera
  • Sok od limuna
  • Kašičica cimeta
  • 1 šolja ExtraFino pečenog badema
  • 1 šolja ExtraFino suvog grožđa
  • 2 kašičice ruma
  • ExtraFino šećer u prahu

Uputstvo:

  1. Grožđice oprati i posuti rumom i ostaviti da odstoje.
  2. U činiju staviti suve sastojke i koru limuna i promešati.
  3. Dodati jaja, maslac i uz neprestano mešanje mikserom dodavati mleko. Mutiti oko 5 minuta.
  4. Testo premazati uljem, pokriti i istaviti sa vremena da stoji.
  5. Istreniti jabuke, staviti ih u šerpu i posuti sokom od limuna, dodati šećer i cimet i kuvati na laganoj vatri desetak minuta.
  6. Dodati iseckane ExtraFino pečene bademe i grožđice, pa kuvati još 5 minuta, a zatim dodati gustin.
  7. Kada je testo nadošlo, prebaciti ga na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na dva dela.
  8. Rastanjite testo i premažite polovinom fila.
  9. Isto ponovite i sa drugom polovinom.
  10. Prekrite folijom i ostavite da odstoji pola sata, pa pecite 45 minuta na 180 stepeni.
  11. Gotove štrudle isecite i pospite ExtraFino šećerom u prahu.