Šta da jedemo kada nas boli stomak?

Stomačni virusi su česta pojava tokom cele godine, izrazito su neprijatni i iako obično kratko traju, mogu da imaju ozbiljne posledice za opšto stanje organizma. Ponekad i nismo sigurni da li je u pitanju virus ili smo samo pokvarili stomak, a trovanja hranom, iako retka danas se i dalje ponekad dešavaju. Uz određenu terapiju lekara, obavezna je i dijeta za svaku od ovih tegoba.

Namirnice koje pomažu varenju
Kada imamo stomačnih problema, hrana je nešto što nam poslednje pada na napet. Mučnine, dijareja ili zatvor su najčešći simptomi kada su problemi sa varenjem u pitanju. I kada nemamo apetita, ili nam se sve gadi, unositi dovoljno hrane je ključno za naš oporavak. Naravno, ne bilo koje hrane, pržena i masna hrana bi nam svakako više odmogla nego pomogla. Lekari uvek preporučuju blagu, nemasnu hranu poput kuvanih kompota od jabuka, šljiva ili krušaka bez dodatog šećera ili nemasnih supa, a sve češće ljudi biraju istostirani hleb. Unositi ove namirnice nikada nije greška i iako nam prijaju, ne zadovoljavaju uvek sve nutritivne potrebe našeg organizma. Magični lek za stomačne probleme je, verovali ili ne – pirinač.

Pirinač kao lek
Pirinač je žitarica koja bazično hrani više od polovine ljudske populacije na svetu. Veoma je hranljiv i pun nutritienata koji su neophodni našem telu.

Nutritivne vrednosti pirinča (na 100 g):
Kalorije: 360 KCaL
Proteini: 6,61g
Ugljeni hidrati: 79,34g
Vlakna: 1,40g
Masti: 0,58g
Od koji zasićene: 0,16g
Holesterol: 0g
Natrijum: 2g
Kalijum: 152g
Kalcijum: 9g
Gvožđe: 14g

Kada su stomačne tegobe u pitanju, pirinač je od velike pomoći. I to beli pirinač, iako su integralni ili braon pirinač veoma poželjni u ishrani, teže se vare, pa kada naš sistem za varenje ne funkcioniše baš najbolje, treba ga izbegavati. Ali zato je ExtraFino oljušteni beli pirinač odlična opcija. Treba ga jesti barenog i nezačinjenog u porcijama od 50g do 100g, u zavisnosti koliko su tegobe jake. Pirinač je skrobna hrana sa malo vlakana i veoma je pogodan za zaustavljanje dijareje ili mučnine. Ono što takođe od pirinča možemo dobiti je i pirinčana voda koja smiruje želudac, ali takođe sprečava i dehidrataciju, što je ključno za rad i oporavak našeg tela.

U ExtraFino asortimanu možete naći 3 vrste belog pirinča. Pogledajte sve proizvode klikom na sledeći link ExtraFino shop.