Tart sa spanaćem – recept

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 20 minuta

  • Vreme kuvanja: 20 minuta

  • Sezona spanaća nudi izobilje jela koja na brz i jednostavan način možemo pripremiti. Tart je francuska pita koja se lako priprema u bezbrojno varijanti, a tart sa spanaćem je varijanta koja može biti novina na vašem meniju, a veoma lako može postati omiljena brza jesenja večera.

Sastojci:

Sastojci za testo:

  • 300 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 150g putera
  • 2-3 kašike mleka od soje
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Sastojci za fil:

  • 400g spanaća
  • 2 glavice crnog luka
  • Oko 1-1,5dl sojinog mleka
  • 100g biljnog sira
  • 20g putera
  • 1/2-1 ravne kašike brašna
  • 1 kašičica ExtraFino mlevenog crnog bibera

Uputstvo:

  1. Za testo – prosejati brašno, posoliti, staviti prašak za pecivo, na listiće isečen hladni puter i postepeno dodajući mleko od soje, umesiti testo. Umotati ga u foliju i hladiti u frižideru bar pola sata.
  2. Za fil – oprati i iseći spanać po dužini, a luk na kockice. Posoliti. Ohlađeno testo razvući na veličinu tarta u kome će se peći, ivice uzdići na zidove pleha. Izbockati sredinu viljuškom. Spanać i luk ocediti od vode koje su ispustili, pa posložiti po kori.
  3. Za preliv – otopiti puter i malo prohladiti, biljni sir narendati sitno, dodati sojino mleko, brašno, posoliti, pa preliti preko nadeva. Rernu dobro ugrejati, na 200 stepeni. Preko tarta bogato narendati biljni sir i staviti da se peče, 20-tak minuta, ako je potrebno, smanjiti malo temperaturu. Kad se sir otopi i uhvati korica, tart je gotov. Prohladiti i poslužiti.