Tart sa spanaćem – recept
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 20 minuta
-
Vreme kuvanja: 20 minuta
-
Sezona spanaća nudi izobilje jela koja na brz i jednostavan način možemo pripremiti. Tart je francuska pita koja se lako priprema u bezbrojno varijanti, a tart sa spanaćem je varijanta koja može biti novina na vašem meniju, a veoma lako može postati omiljena brza jesenja večera.
Sastojci:
Sastojci za testo:
- 300 g brašna
- 1 kašičica soli
- 150g putera
- 2-3 kašike mleka od soje
- 1/2 kesice praška za pecivo
Sastojci za fil:
- 400g spanaća
- 2 glavice crnog luka
- Oko 1-1,5dl sojinog mleka
- 100g biljnog sira
- 20g putera
- 1/2-1 ravne kašike brašna
- 1 kašičica ExtraFino mlevenog crnog bibera
Uputstvo:
- Za testo – prosejati brašno, posoliti, staviti prašak za pecivo, na listiće isečen hladni puter i postepeno dodajući mleko od soje, umesiti testo. Umotati ga u foliju i hladiti u frižideru bar pola sata.
- Za fil – oprati i iseći spanać po dužini, a luk na kockice. Posoliti. Ohlađeno testo razvući na veličinu tarta u kome će se peći, ivice uzdići na zidove pleha. Izbockati sredinu viljuškom. Spanać i luk ocediti od vode koje su ispustili, pa posložiti po kori.
- Za preliv – otopiti puter i malo prohladiti, biljni sir narendati sitno, dodati sojino mleko, brašno, posoliti, pa preliti preko nadeva. Rernu dobro ugrejati, na 200 stepeni. Preko tarta bogato narendati biljni sir i staviti da se peče, 20-tak minuta, ako je potrebno, smanjiti malo temperaturu. Kad se sir otopi i uhvati korica, tart je gotov. Prohladiti i poslužiti.