Zašto treba jesti spanać?

Jesen je godišnje doba kada treba iskoristiti poslednji trenutak i jesti sveže povrće, kao što je spanać. Bilo da ga konzumiramo u salati, u svojoj baby spanać verziji, ili pak kuvamo sa mlekom i belim lukom, spanać jeste namirnica koja bi trebalo redovno da se nalazi na našem jesenjem jelovniku.

100g spanaća sadrži:
Kalorije: 23kcal
Voda: 91%
Proteini: 2,9g
Ugljeni hidrati: 3,6g
Šećer: 0,4g
Vlakna: 2,2g
Masti: 0,4g

Zašto je spanać dobar?
Pre svega, kao i druge lisnate zelene povrćke, prepun je antioksidanata, koji nam pomažu da postanemo i ostanemo zdravi, boreći se protiv slobodnih radikala, koji su svuda oko nas.

Jača tonus mišića: nitrati koji su prisutni u spanaću odgovorni su za jačanje mišića. Sada nam je jasno zbog čega Popaj toliko voli spanać.

Koristan za trudnice i decu: zbog sadržaja folne kiseline (vitamina B9), spanać je blagotvoran za zdravlje trudnica i male dece.

Pomaže kod mršavljenja: često se spanać uključuje u ishranu kod mnogih dijeta, upravo zato što ima nisku kaloričnu vrednost.

Spanać sadrži puno vitamina K, koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Sadrži vitamin C koji je snažan antioksidant i potpomaže zdravlju kože i jačanju imunog sistema.

ExtraFino preporučuje redovno konzumiranje spanaća, a mi ćemo Vam pripremiti neke ExtraFine recepte.