Mramorni kolač sa suvim grožđem i bademom – recept

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 15 minuta

  • Vreme kuvanja: 25 - 35 minuta

  • Kada želite nešto da spremite nabrzaka, bez korišćenja puno sastojaka, dobro poznati mramorni kolač će uraditi trik. Za osnovni oblik je potrebno svega nekoliko namirnica, a mi vam predlažemo recept u koji idu u bademi i suvo grožđe.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 100g ulja i otopljenog maslaca
  • 150g šećera
  • 300g brašna
  • 100ml mleka ili čaša jogurta
  • 100g ExtraFino suvog grožđa
  • 100g ExtraFino badema
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike kakao praha
  • ExtraFino šećer u prahu

Uputstvo:

  1. Umititi jaja sa šećerom, zatim postepeno dodavati ulje, mleko (ili jogurt), brašno i prašak za pecivo. Dodati suvo grožđe i iseckane bademe.
  2. Podeliti smesu na dva dela i u jedan deo dodati kakao.
  3. Podmazati uljem kalup za kolač ili tepsiju u kojoj će te peći. Stavljati naizmenicno smesu iz jedne polovine pa iz druge.
  4. Zagrejati rernu na 200C, a posle smanjiti na 180C. Peći 25-35 minuta u zavisnosti od rerne. Proveriti čačkalicom da li je gotov.
  5. Izvdatiti kolač iz rerne i posuti ExtraFino šećer u prahu od gore.