Sve što treba da znate o paradajzu

Paradajz, namirnica koja se nalazi u skoro svačijoj kuhinji, bilo da se koristi kao sastojak za kuvanje ili da se jede svež u salati. Dalje u tekstu možete pročitati neke zanimljivosti o paradajzu kao i koji su zdravstveni benefiti konzumiranja paradajza.

Povrće ili voće?
Ono što iznenadi mnoge jeste da je paradajz ustvari po botaničkim karakteristikima spada u voće. Voće je semenkasta struktura koja se razvija iz oplođenog cveta. Iz ugla kulinarstva, paradajz spada u povrće zbog načina upotrebe u kuhinji, odnosno u sklopu čega se jede i servira.

Raznovrsnost
Obično crven kada sazri, na paradajz možemo naići u mnoštvu boja uključujući: žutu, zelenu, narandžastu i ljubičastu. Šta više, mnogo podvrsta paradajza postoji u drugim oblicima i ukusima.

Nutritivna vrednost
100g paradajza sadrži:
Kalorije: 18
Voda: 95%
Protein: 0.9 g
Ugljeni hidrati: 3.9 g
Šećer: 2.6 g
Vlakna: 1.2 g
Masti: 0.2 g
Jednostavni šećeri kao glukoza i fruktoza čine 70% sadržaja ugljenih hidrata.

Zdravstveni benefiti
Jedan paradajz može da pruži 40% preporučene dnevne doze C vitamina. Takođe sadrži vitamin A, koji potpomaže imunom sistemu, vidu i zdravoj koži; Vitamin K, koji je dobar za vaše kosti; i potasijum, ključni nutrijent za zdravlje vašeg srca i održavanje dobrog krvnog pritiska.
Paradajz takođe sadrži likopen koji ga čini crvenim. Istraživanje sugeriše da je zdravije jesti paradajz i produkte od paradajza nego uzimati suplemente likopena. Likopen smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.
Uz likopen, sadrži beta karoten i lutein koji poboljšavaju vid.

ExtraFino preporučuje konzumiranje ove super povrćke uz naše namirnice i u narednih par blogova ćemo vam dati par ideja za recepte sa paradajzom.