Recept za slatki tart sa ribizlom i jagodama

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 45 minuta

  • Vreme kuvanja: 20 minuta

  • Slatki tart je odličan izbor poslastice kada vam dolaze gosti. Napravljen je u porcijama i lako se služi. Ukoliko pravite testo kod kuće, biće sveže i ukusno. Fil koji se pravi u mikrotalasnoj, ili rerni je kremast i malo koga će ostaviti ravnodušnog.

Sastojci:

Sastojci za korpice:

  • 1 1/2 šolje belog brašna
  • 1/3 šolje ExtraFino šećera u prahu
  • Prstohvat soli
  • 1/2 šolje putera
  • 1 žumance
  • 1 kašika meda
  • Soda bikarbona

Sastojci za fil:

  • 500ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • Prstohvat soli
  • 4 žumanca
  • 2 kašike putera
  • 1 kašika vanila ekstrakta

Jagode i ribizle
Opciono: ExtraFino lešnici i bademi.

Uputstvo:

  1. Pomešati brašno, šećer i so u električni blender. Možete i ručno umutiti sastojke za testo ukoliko ne posedujete blender.
  2. Dodati omekšali puter, sodu bikarbonu i kašiku ugrejanog meda. Dodati žumance i sve blendirati dok se smesa za zesto ne ujedini.
  3. Testo možete prvo ostaviti u obliku vekne u frižideru 30 minuta, ili ga možete odmah razvući oklagijom na pobrašnjenoj površini i onda napraviti kružne oblike okruglom modlom ili bilo kojim kuhinjskim posuđem sličnog oblika.
  4. Obložiti kalupe za mini tart testom. Staviti u prethodno zagrejanu rernu na 180C.
    Opciono – staviti aluminijumsku foliju u sredinu tarta i peći 10 minuta, zatim ukloniti folije i peći jos 3-4 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
  5. Umutiti sastojke za fil u veću činiju ručno ili u električni blender. Staviti mleko, šećer, prstohvat soli i 4 žumanca.
  6. Prebaciti u činiju koja može bezbedno da se stavi u mikrotalasnu i ostaviti 6-7 minuta na visokoj temperaturi, sa povremenim otvaranjem i mešanjem. Ukoliko se ne zgusne nakon 7 minuta, ostaviti nastaviti proceduru još koji minut.
  7. Dodati puter i vanila ekstrakt u vrelu smesu i mešati dok ne postane glatko i ujedinjeno.
  8. Napuniti svaki tart sa filom i od gore staviti iseckane jagode i ribizle.
  9. Dodati ExtraFino bademe i lešnike po želji.