Recept za slatki tart sa ribizlom i jagodama
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 45 minuta
-
Vreme kuvanja: 20 minuta
-
Slatki tart je odličan izbor poslastice kada vam dolaze gosti. Napravljen je u porcijama i lako se služi. Ukoliko pravite testo kod kuće, biće sveže i ukusno. Fil koji se pravi u mikrotalasnoj, ili rerni je kremast i malo koga će ostaviti ravnodušnog.
Sastojci:
Sastojci za korpice:
- 1 1/2 šolje belog brašna
- 1/3 šolje ExtraFino šećera u prahu
- Prstohvat soli
- 1/2 šolje putera
- 1 žumance
- 1 kašika meda
- Soda bikarbona
Sastojci za fil:
- 500ml mleka
- 3 kašike šećera
- Prstohvat soli
- 4 žumanca
- 2 kašike putera
- 1 kašika vanila ekstrakta
Jagode i ribizle
Opciono: ExtraFino lešnici i bademi.
Uputstvo:
- Pomešati brašno, šećer i so u električni blender. Možete i ručno umutiti sastojke za testo ukoliko ne posedujete blender.
- Dodati omekšali puter, sodu bikarbonu i kašiku ugrejanog meda. Dodati žumance i sve blendirati dok se smesa za zesto ne ujedini.
- Testo možete prvo ostaviti u obliku vekne u frižideru 30 minuta, ili ga možete odmah razvući oklagijom na pobrašnjenoj površini i onda napraviti kružne oblike okruglom modlom ili bilo kojim kuhinjskim posuđem sličnog oblika.
- Obložiti kalupe za mini tart testom. Staviti u prethodno zagrejanu rernu na 180C.
Opciono – staviti aluminijumsku foliju u sredinu tarta i peći 10 minuta, zatim ukloniti folije i peći jos 3-4 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. - Umutiti sastojke za fil u veću činiju ručno ili u električni blender. Staviti mleko, šećer, prstohvat soli i 4 žumanca.
- Prebaciti u činiju koja može bezbedno da se stavi u mikrotalasnu i ostaviti 6-7 minuta na visokoj temperaturi, sa povremenim otvaranjem i mešanjem. Ukoliko se ne zgusne nakon 7 minuta, ostaviti nastaviti proceduru još koji minut.
- Dodati puter i vanila ekstrakt u vrelu smesu i mešati dok ne postane glatko i ujedinjeno.
- Napuniti svaki tart sa filom i od gore staviti iseckane jagode i ribizle.
- Dodati ExtraFino bademe i lešnike po želji.