Zdravstveni benefiti semenki suncokreta

Semenke suncokreta potiču od cveta Suncokreta. I ako se samo seme nalazi u crnoj ili beloj ljuspi, semena suncokreta su bela i imaju nežnu teksturu. Poznate zbog svog ukusa, semenke možete jesti sirove, pečene ili unutar nekog jela.

Nutritivne vrednosti:
30 grama semenki suncokreta sadrži:
Kalorija: 163
Ukupno masti: 14g
Proteina: 5.5g
Ugljenih hidrata: 6.5g
Vlakana: 3g
Vitamina E: 31% od preporučenog dnevnog unosa (PDU)
Vitamina B6: 11% od PDU
Selena: 32% od PDU
Magnezijuma: 9% od PDU
Bakra: 26% od PDU
Mangana: 30% od PDU

Zdravstveni benefiti
Studije su povezale unos semenki suncokreta sa brojem zdravstvenih benefita, uključujući smanjen rizik od bolesti vezanih za visok krvni pritisak i bolesti srca. Takođe sadrže nutrijente koji potpomažu imunom sistemu i povećavaju energiju.

Smanjenje upala
Za one sa kratkotrajnim ili hroničnim upalama, semenke mogu da pruže protiv upalna dejstva. One sadrže vitamin E, flavanoide i jedinjenja koja mogu da smanje upale.

Potpomažu imunom sistemu
Semenke suncokreta su izvor mnogih vitamina i minerala koji potpomažu vašem imunom sistemu i povećavaju sposobnost za odbranu od virusa. Ovo uključuje i cink i selen.Cink igra uključnu ulogu, tako što pomaže telu u proizvodnji i održavanju imunih ćelija.

Povećanje nivoa energije
Pored proteina u semenkama koji već povećava energiju, ostali nutrijenti kao vitamin B i selen takođe pomažu u održanju nivoa vaše energije. Vitamin B1 (tiamin) pomaže pri pretvaranju hrane u energiju. Selen može da poveća protok krvi i prenose više kiseonika kroz telo.

Posetite ExtraFino webshop i u samo par klikova poručite ExtraFino suncokret oljušeni pečeni slani.