Čokoladni rolat sa jagodama – recept

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 30 minuta

  • Vreme kuvanja: 10 minuta

  • Čokolada i sveže jagoda su odlična kombinacija, sa kojom nema greške! Kako se bliži leto, ovaj slatkiš je taman dovoljno lagan, ali i sladak da uživate u extrafinim toplim danima.

Sastojci:

Sastojci za čokoladni rolat:

  • 1/2 šolje brašna
  • 1/4 šolje kakao praha
  • 1/2 kašičice kristalne soli
  • 5 jaja većih
  • 1/2 kristalnog šećera
  • 3 kašike putera, otopljenog i ohlađenog
  • 1 kašičica vanila ekstrakta

Sastojci za fil od jagoda:

  • 200g krem sira
  • 1 šolja ExtraFino šećera u prahu
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 4 kašike putera, omekšanog
  • 1/2 iseckanih jagoda

Uputstvo:

  1. Pregrejati rernu na 200C.
  2. Premazati tepsiju za pečenje puterom i postaviti papir za pečenje. Koristiti tepsiju dimenzija otprilike 25x38cm.
  3. U velikoj činiji pomešati brašno, kakao prah i so dok se ne ujedine. Ostaviti sa strane.
  4. U šerpici srednje veličine, sipati vodu i sačekati da proključa. U odvojenu veću činiju, staviti jaja i šećer i staviti preko šerpe sa ključalom vodom, tako da voda ne dodirne smesu od jaja. Mešati dok se šećer ne istopi i smesa ne bude ujedinjena i topla. Skloniti sa toplote, dodati vanila ekstrakt.
  5. Sa električnim mikserom, na visokoj brzini ulupati smesu sa jajima, 5-6 minuta dok se ne dobije volumen.
  6. Postepeno dodati suvu smesu, dok se sve ne spoji i ne sjedini u boji. Dodati otopljen i ohlađen puter.
  7. Preliti smesu na pripremljenu tepsiju tako da bude podjednako debeo sloj. Peći 8-10 minuta, dok nakon što bocnete čačkalicom ona ne izađe čista.
  8. Oprezno skloniti testo sa tepsije, ostavivši papir za pečenje. Zarolati počevši od kraćeg kraja, i ostaviti da se ohladi oko sat vremena. Kada se ohladi, odrolati tako da bude skoro ravno opet.
  9. Napravite fil od jagoda. Sa električnim mikserom, ulupati krem sir, šećer u prahu, puter i javorov sirup dok ne postanu laki. Polako dodajte iseckane jagode.
  10. Premazati fil podjednako po ohlađenom testu, ostavivši oko 1cm na krajevima, kako biste ponovo mogli da zarolate testo.
  11. Kada dobijete rolat, staviti ga u providnu foliju i ostaviti u frižideru da se ohladi oko 1 sat.
  12. Kada se ohladi, odseći krajeve sa nožem, posuti šećer u prahu od gore i dodati jagode za dekoraciju.