Čokoladni rolat sa jagodama – recept
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 30 minuta
-
Vreme kuvanja: 10 minuta
-
Čokolada i sveže jagoda su odlična kombinacija, sa kojom nema greške! Kako se bliži leto, ovaj slatkiš je taman dovoljno lagan, ali i sladak da uživate u extrafinim toplim danima.
Sastojci:
Sastojci za čokoladni rolat:
- 1/2 šolje brašna
- 1/4 šolje kakao praha
- 1/2 kašičice kristalne soli
- 5 jaja većih
- 1/2 kristalnog šećera
- 3 kašike putera, otopljenog i ohlađenog
- 1 kašičica vanila ekstrakta
Sastojci za fil od jagoda:
- 200g krem sira
- 1 šolja ExtraFino šećera u prahu
- 2 kašike javorovog sirupa
- 4 kašike putera, omekšanog
- 1/2 iseckanih jagoda
Uputstvo:
- Pregrejati rernu na 200C.
- Premazati tepsiju za pečenje puterom i postaviti papir za pečenje. Koristiti tepsiju dimenzija otprilike 25x38cm.
- U velikoj činiji pomešati brašno, kakao prah i so dok se ne ujedine. Ostaviti sa strane.
- U šerpici srednje veličine, sipati vodu i sačekati da proključa. U odvojenu veću činiju, staviti jaja i šećer i staviti preko šerpe sa ključalom vodom, tako da voda ne dodirne smesu od jaja. Mešati dok se šećer ne istopi i smesa ne bude ujedinjena i topla. Skloniti sa toplote, dodati vanila ekstrakt.
- Sa električnim mikserom, na visokoj brzini ulupati smesu sa jajima, 5-6 minuta dok se ne dobije volumen.
- Postepeno dodati suvu smesu, dok se sve ne spoji i ne sjedini u boji. Dodati otopljen i ohlađen puter.
- Preliti smesu na pripremljenu tepsiju tako da bude podjednako debeo sloj. Peći 8-10 minuta, dok nakon što bocnete čačkalicom ona ne izađe čista.
- Oprezno skloniti testo sa tepsije, ostavivši papir za pečenje. Zarolati počevši od kraćeg kraja, i ostaviti da se ohladi oko sat vremena. Kada se ohladi, odrolati tako da bude skoro ravno opet.
- Napravite fil od jagoda. Sa električnim mikserom, ulupati krem sir, šećer u prahu, puter i javorov sirup dok ne postanu laki. Polako dodajte iseckane jagode.
- Premazati fil podjednako po ohlađenom testu, ostavivši oko 1cm na krajevima, kako biste ponovo mogli da zarolate testo.
- Kada dobijete rolat, staviti ga u providnu foliju i ostaviti u frižideru da se ohladi oko 1 sat.
- Kada se ohladi, odseći krajeve sa nožem, posuti šećer u prahu od gore i dodati jagode za dekoraciju.