Recept za susam falafel i tahini sos
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 2 sata
-
Vreme kuvanja: 10 minuta
-
Leblebije su odličan izvor proteina i korišćenjem njih dobijate zdrave ćuftice poznatije kao falafel ćufte. Ovaj recept je super kada želite da izbegnete meso, a uz tortilju, porvće i tahini sos, imaćete pravi užitak.
Sastojci:
- 250ml leblebija
- 2 čena belog luka iseckana
- 1 crvena paprika
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica kumina u prahu
- Mladi luk iseckan ceo
- 1 kašika peršuna iseckanog
- 1 jaje
- ExtraFino susam
- Ulje za prženje
- So
- ExtraFino mleveni biber
Sastojci za tahini sos:
- 2 kašike tahinija
- 1 šolja jogurta (biljnog, a može i običan)
- 1 kašičica mlevene ljute paprike
- 1 mladi luk iseckan
- 1 kašika nane iseckane
Uputstvo:
- Pre glavne pripreme je potrebno leblebije potopiti u vodu i ostaviti ih da odstoje preko noći. Zatim ih procediti i staviti u vodu u šerpicu, pustiti da voda proključa, smanjiti temperaturu i ostaviti sat ipo, dva da se kuva. Gotove su kada osetite da su omekšale.
- Dok se leblebije kuvaju možete napraviti tahini sos. Pomešati sve navedene sastojke za tahini sos, tako da se sve lepo ujedini.
- Skuvane leblebije ocediti i presuti u veću činiju. Sipati beli luk, crvene iseckane paprike, začine, mladi luk, so i biber. Dodati jaje i sve dobro izmešati. Ubaciti sastojke u blender i blendirati dok ne dobijete gustu i čvršću smesu za falafel.
- Ostaviti da odstoji pola sata ukoliko je tekstura previše gnjecava.
- Napraviti kuglice rukama od smese i uvaljati u susam.
- Sipati ulje u dublji tigan i ugrejati na srednje – visoku temperaturu. Pržiti falafel ćuftice na osrednjoj temperaturi dok ne dobiju zlatno braon boju.
- Možete ih poslužiti u tortilji, sa zelenom salatom, icebergom, paradajzom, paprikom i preliti ih tahini sosom.