Recept za susam falafel i tahini sos

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 2 sata

  • Vreme kuvanja: 10 minuta

  • Leblebije su odličan izvor proteina i korišćenjem njih dobijate zdrave ćuftice poznatije kao falafel ćufte. Ovaj recept je super kada želite da izbegnete meso, a uz tortilju, porvće i tahini sos, imaćete pravi užitak.

Sastojci:

  • 250ml leblebija
  • 2 čena belog luka iseckana
  • 1 crvena paprika
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 1 kašičica kumina u prahu
  • Mladi luk iseckan ceo
  • 1 kašika peršuna iseckanog
  • 1 jaje
  • ExtraFino susam
  • Ulje za prženje
  • So
  • ExtraFino mleveni biber

Sastojci za tahini sos:

  • 2 kašike tahinija
  • 1 šolja jogurta (biljnog, a može i običan)
  • 1 kašičica mlevene ljute paprike
  • 1 mladi luk iseckan
  • 1 kašika nane iseckane

Uputstvo:

  1. Pre glavne pripreme je potrebno leblebije potopiti u vodu i ostaviti ih da odstoje preko noći. Zatim ih procediti i staviti u vodu u šerpicu, pustiti da voda proključa, smanjiti temperaturu i ostaviti sat ipo, dva da se kuva. Gotove su kada osetite da su omekšale.
  2. Dok se leblebije kuvaju možete napraviti tahini sos. Pomešati sve navedene sastojke za tahini sos, tako da se sve lepo ujedini.
  3. Skuvane leblebije ocediti i presuti u veću činiju. Sipati beli luk, crvene iseckane paprike, začine, mladi luk, so i biber. Dodati jaje i sve dobro izmešati. Ubaciti sastojke u blender i blendirati dok ne dobijete gustu i čvršću smesu za falafel.
  4. Ostaviti da odstoji pola sata ukoliko je tekstura previše gnjecava.
  5. Napraviti kuglice rukama od smese i uvaljati u susam.
  6. Sipati ulje u dublji tigan i ugrejati na srednje – visoku temperaturu. Pržiti falafel ćuftice na osrednjoj temperaturi dok ne dobiju zlatno braon boju.
  7. Možete ih poslužiti u tortilji, sa zelenom salatom, icebergom, paradajzom, paprikom i preliti ih tahini sosom.