Recept za piletinu na puteru
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 10 minuta
-
Vreme kuvanja: 35 minuta
-
Butter Chicken (Indijska piletina na puteru) je jedno od najpoznatijih indijskih jela koje je steklo globalnu popularnost. Najčešće se koriste pileća prsa, a suština ovog jela je u začinima i sosu od putera.
Sastojci:
- 500g pilećih prsa
- 1-2 čena belog luka iseckanog
- 1 crveni luk, iseckan
- 2 kašike putera
- 1 kašičica djumbira
- 2 kašike ulja od kikirija
- 2 kašičice limunovog soka
- 2 kašičice garam masala praha
- 1 kašičica čili praha
- 1 kašičica mlevenog kumina
- 1 lovorov list
- 1 šolja paradajz paste
- 1 šolja mleka
- 1/4 šolje jogurta
- So
- ExtraFino mleveni biber
- Aleva paprika ljuta po želji
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 1/4 šolje vode
- ExtraFino oljušteni beli pirinač dugog zrna
Uputstvo:
- Ugrejati 1 kašiku ulja u većem i dubljem tiganju na srednje-visokoj temperaturi. Izdinstati crveni i beli luk oko 5minuta.
- Sipati puter, limunov sok, djumbir, 1 kašičicu garam masale, čili prah, kumin i lovorov list. Kuvati i mešati 1 minut. Dodati paradajz pastu i nastaviti kuvanje 2 minute uz mešanje.
- Dodati mleko i jogurt. Smanjiti temperaturu na nisku, i ostaviti 10 minuta da se krčka, često mešajući. Začiniti soli i biberom po želji. Skloniti sa toplote i ostaviti sa strane.
- Ugrejati preostalu kašiku ulja u većem, dubljem tiganju na srednjoj vatri. Peći piletinu dok ne postane svetlo braon nijanse, oko 10 minuta.
- Smanjiti vatru, i začiniti preostalim garam masala i alevog paprikom po želji. Dodati nekoliko kašika prethodno napravljenog sosa i ostaviti da se krčka dok se tečnost ne smanji i piletina više nije roza. Dodati ispečenu piletinu u sos i mešati zajedno.
- Rastvoriti kukuruzni skrob u vodi i onda ga dodati u sos. Kuvati 5 – 10 minuta dok se sve ne zgusne.
- Možete uporedo skuvati pirinač i poslužiti ga uz puter piletinu.