Recept za piletinu na puteru

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 10 minuta

  • Vreme kuvanja: 35 minuta

  • Butter Chicken (Indijska piletina na puteru) je jedno od najpoznatijih indijskih jela koje je steklo globalnu popularnost. Najčešće se koriste pileća prsa, a suština ovog jela je u začinima i sosu od putera.

Sastojci:

  • 500g pilećih prsa
  • 1-2 čena belog luka iseckanog
  • 1 crveni luk, iseckan
  • 2 kašike putera
  • 1 kašičica djumbira
  • 2 kašike ulja od kikirija
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 2 kašičice garam masala praha
  • 1 kašičica čili praha
  • 1 kašičica mlevenog kumina
  • 1 lovorov list
  • 1 šolja paradajz paste
  • 1 šolja mleka
  • 1/4 šolje jogurta
  • So
  • ExtraFino mleveni biber
  • Aleva paprika ljuta po želji
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 1/4 šolje vode
  • ExtraFino oljušteni beli pirinač dugog zrna

Uputstvo:

  1. Ugrejati 1 kašiku ulja u većem i dubljem tiganju na srednje-visokoj temperaturi. Izdinstati crveni i beli luk oko 5minuta.
  2. Sipati puter, limunov sok, djumbir, 1 kašičicu garam masale, čili prah, kumin i lovorov list. Kuvati i mešati 1 minut. Dodati paradajz pastu i nastaviti kuvanje 2 minute uz mešanje.
  3. Dodati mleko i jogurt. Smanjiti temperaturu na nisku, i ostaviti 10 minuta da se krčka, često mešajući. Začiniti soli i biberom po želji. Skloniti sa toplote i ostaviti sa strane.
  4. Ugrejati preostalu kašiku ulja u većem, dubljem tiganju na srednjoj vatri. Peći piletinu dok ne postane svetlo braon nijanse, oko 10 minuta.
  5. Smanjiti vatru, i začiniti preostalim garam masala i alevog paprikom po želji. Dodati nekoliko kašika prethodno napravljenog sosa i ostaviti da se krčka dok se tečnost ne smanji i piletina više nije roza. Dodati ispečenu piletinu u sos i mešati zajedno.
  6. Rastvoriti kukuruzni skrob u vodi i onda ga dodati u sos. Kuvati 5 – 10 minuta dok se sve ne zgusne.
  7. Možete uporedo skuvati pirinač i poslužiti ga uz puter piletinu.