Tiramisu – recept
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 15 minuta
-
Vreme kuvanja: 10 minuta
-
Pravljenje ukusne Tiramisu torte kod kuće uopše nije teško! Potrebno vam je malo strpljenja, dobrog mešanja i par ExtraFinih saveta. Ovaj klasičan italijanski recept sa ukusom kafe će obradovati celu porodicu.
Sastojci:
- 4 žumanceta
- 1 1/2 espresa ili jake crne kafe
- 40-50 piškota
- 100g ExtraFino šećera u prahu
- 500g mascarpone sira
- 2,5dl slatke pavlake
- 5 kašika ruma
Uputstvo:
- U jednu činiju pomešati kafu i 3 kašike ruma. Umočiti piškote jednu po jednu u tu smesu, sa obe strane ali ih ne zadržavati dugo kako se ne bi raspale. Poređati sloj piškota u tepsiji.
- U odvojenu činiju umutiti žumance i šećer. Postaviti iznad pare (šerpe sa kipućom vodom) i mešati 10minuta na manjoj temperaturi dok mešavina ne dobije svetliju boju i malo ne zgusne. Skloniti sa temperature i ostaviti da se ohladi.
- Umutiti sir i 3 kašike ruma. Sa električnim mikserom umutiti ohlađenu smesu od žumanaca dok se sve lepo ne ujedini.
- U odvojenu činiju umutiti slatku pavlaku. Polako dodavati šlag smesu u sir smesu.
- Krem premazati preko sloja piškota i onda preostale piškote umočiti u kafu, poređati sledeći sloj i ostatak krema premazati opet.
- Ostaviti u frižideru preko noći. Kakao prah posuti pre serviranja.