Tiramisu – recept

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 15 minuta

  • Vreme kuvanja: 10 minuta

  • Pravljenje ukusne Tiramisu torte kod kuće uopše nije teško! Potrebno vam je malo strpljenja, dobrog mešanja i par ExtraFinih saveta. Ovaj klasičan italijanski recept sa ukusom kafe će obradovati celu porodicu.

Sastojci:

  • 4 žumanceta
  • 1 1/2 espresa ili jake crne kafe
  • 40-50 piškota
  • 100g ExtraFino šećera u prahu
  • 500g mascarpone sira
  • 2,5dl slatke pavlake
  • 5 kašika ruma

Uputstvo:

  1. U jednu činiju pomešati kafu i 3 kašike ruma. Umočiti piškote jednu po jednu u tu smesu, sa obe strane ali ih ne zadržavati dugo kako se ne bi raspale. Poređati sloj piškota u tepsiji.
  2. U odvojenu činiju umutiti žumance i šećer. Postaviti iznad pare (šerpe sa kipućom vodom) i mešati 10minuta na manjoj temperaturi dok mešavina ne dobije svetliju boju i malo ne zgusne. Skloniti sa temperature i ostaviti da se ohladi.
  3. Umutiti sir i 3 kašike ruma. Sa električnim mikserom umutiti ohlađenu smesu od žumanaca dok se sve lepo ne ujedini.
  4. U odvojenu činiju umutiti slatku pavlaku. Polako dodavati šlag smesu u sir smesu.
  5. Krem premazati preko sloja piškota i onda preostale piškote umočiti u kafu, poređati sledeći sloj i ostatak krema premazati opet.
  6. Ostaviti u frižideru preko noći. Kakao prah posuti pre serviranja.