Kukuruzni štapići – recept
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 60 minuta
-
Vreme kuvanja: 30 minuta
-
Kukuruzni štapići, hrskavi i ukusni, pravljeni od kombinacije kukuruznog i pšeničnog brašna. Uz dodatak pršute ovo jednostavno pecivo postaje pravi gušt.
Sastojci:
- 450g pšeničnog brašna
- 150g ExtraFino kukuruznog brašna
- 200g ExtraFino kukuruzne palente
- 3 jajeta
- 4dl mleka
- 100g margarina
- 30g svežeg kvasca
- 1 kašika ExtraFino susama
- 4 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- Pakovanje pršute
Uputstvo:
- U veću činiju sipati mleko, šećer i izmrviti kvasac, promešati.
- U drugu činiju pomešati pšenično brašno, kukuruzno brašno, 150g palente i so.
- U smesu sa mlekom dodati 2 jajeta, zatim postepeno dodavati kašikom brašno uz mešanje.
- Kada je sve sjedinjeno, zamesiti srednje trvdo testo. Kada se testo više ne lepi za zidove činije, prekriti ga krpom i ostaviti ga na sobnoj temperaturi 30tak minuta da naraste.
- Kada testo naraste, posuti radnu površinu ostatkom palente i premesiti testo. Oklagijom razvući testo.
- Premazati omekšalim margarinom.
- Preklopiti testo iz tri dela i ponovo premazati. Zatim preklopiti ponovo ivice tako da se dodirnu. Ponovo oklagijom preći da bude tanji četvrtasti oblik.
- Iseći testo ravnomerno na duguljaste pravougaonike, posuti palentu i zavrnuti svaki pravougaonik da se dobije spiralni oblik.
- Obložiti veću tepsiju papirom za kuvanje, poređati štapiće, premazati jednim umućenim žumancetom i posuti susam od gore.
- Prekriti krpom i ostaviti sa strane dok se rerna ne ugreje. Uključiti rernu na 200-220C i peći 30tak minuta.
- Kada se štapići ispeku i ohlade, obviti ih listovim pršute i poslužiti.