Benefiti kukuruznog brašna

Ako izbegavate bela brašna ili ste alergični na gluten, upotreba kukuruznog se pokazala kao dobar izbor. Ovo brašno ima veliku količinu vlakana, proteina i antioksidanata, lako se vari i poboljšava probavu.

Kukuruzno brašno kao što sam naziv kaže se dobija od kukuruza i postoji više procesa sa kojima je moguće to i učiniti. Različiti procesi mogu da utiču da se dobijaju i različite nutritivne vrednosti kukurznog brašna.

Za šta je sve dobro kukuruzno brašno?

1. Ne sadrži gluten
Kukuruzno brašno je super alternativa belom brašnu jer ne sadrži gluten. Može se koristiti za pravljenje peciva. Bezglutenska hrana može pozitivno uticati na vaše telo i povećati vam nivo energije.

2. Sadrži vlakna i proteine
Zbog sadržaja vlakana i proteina, kukuruzno brašno je izuzetno nutritivna odnosno hranljiva namirnica. Ukoliko ste vegan ili vegeterijanac, bitan je dovoljan unos proteina, pa bi peciva od kukuruznog brašna mogla da pomognu u tome.

3. Lako se vari i dobro je za probavu
Kukuruz sadrži amilozu, celulozu, lignin i hemicelulozu, sastojke koji su poznati i kao nerastvorljiva vlakna. Pravilna ishrana podrazumeva dovoljno rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Ovakva nerastvorljiva vlakna započinju proces fermentacije u debelom crevu, što je jako dobro za crevnu mikrofloru. Zdrava crevna flora je izuzetno bitna za zdravlje, pogotovo za varenje.

U ExtraFino asortimanu možete naći kukuruzno brašno. U samo par klikova biće na vašoj adresi!