Kako pravilno skuvati pirinač

Iako pirinač ne spada u primarnu namirnicu na kojem se bazira balkanska kuhinja, jela sa pirinčem postaju sve popularnija i zastupljenija u našem svakodnevnom životu. S toga je kuvanje pirinča postalo sastavni deo naše kuhinje.

ExtraFino će navesti nekoliko ključnih koraka kuvanja pirinča:

1. Isprati pirinač
Dobro isprati pirinač hladnom vodom pre kuvanja. Ukoliko je stariji potopiti ga i ostaviti oko 30 minuta da odstoji. Ovim ćete postignuti da je manje lepljiv i oslobodiće se viška skroba.

2. Razmera pirinač/voda + prstohvat soli
Količina vode treba da bude 2-3 puta veća od količine pirinča. Dodavanje velikog prstohvata soli u vodu za kuvanje uveliko pomaže u postizanju uravnoteženog ukusa gotovog pirinča.

3. Metoda kuvanja
Postoji mnogo načina pripreme pirinča, ali je najlakši apsorbujući metod: pirinač se kuva u količini vode koja je potrebna da, u trenutku kada je pirinač gotov, sva voda već ispari. Sipati hladnu vodu, zatim pirinač i pustiti da provri.

4. Pustiti da pirinač odstoji
Četvrti korak je najjednostavniji, ali se često zaboravi.
Kada se pirinač skuva, ostaviti ga u poklopljenom sudu do pola sata, da se upari i sasvim skuva. Tako se dobija vazdušast, ravnomerno skuvan pirinač.

ExtraFino u svom asortimanu ima:
✔️Pirinač finoglazirani okruglog zrna
✔️Pirinač oljušteni beli dugog zrna
✔️Kočanski pirinač oljušteni beli okruglog zrna