Maki sushi sa lososom i avokadom – recept

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 45 minuta

  • Vreme kuvanja: 10 minuta

  • Extrafini recept za domaći suši, konkretnije maki suši sa lososom i avokadom.

Sastojci:

  • 200g ExtraFino finoglaziranog pirinča okruglog zrna
  • 4 kašike pirinčanog sirćeta
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 4 lista morske alge nori
  • 250g svežeg lososa
  • 1 šargarepa
  • 1 zreli avokado
  • 1 crvena paprika
  • 1 kašika wasabija (opciono)
  • 70ml soja sosa (za umakanje)

Povrće možete staviti koje želite, ne morate se držati recepta.

Uputstvo:

  1. Isprati pirinač u hladnoj vodi, zatim ga skuvati. Ostaviti skuvan pirinač poklopljen da sa hladi, a za to vreme smućkati pirinčano sirće, šećer i so i preliti ohlađen pirinač time i promešati.
  2. Za pravljenje maki sušija, trebaće vam 4 lista nori alge i podloga od bambusa kako biste ga umotali. Na podlogu od bambusa, položiti 1 list nori alge pazeći da vam hrapavi deo alge bude okrenut ka gore.
  3. Navlažiti ruke pa u šaku uzeti 70g skuvanog pirinča i rasporediti ravnomerno na 2/3 lista alge.
  4. Na sredini pirinča, kažiprstom napraviti udubljenje (prvo staviti wasabi pastu – opciono) u koje ćete staviti komadiće lososa, pa avokado, crvenu papriku i šargarepu.
  5. Kraj lista alge gde nema pirinča, premazati vodom, pa lagano krenuti bambusovu podlogu rolati, pritiskajući dlanovima rolnu sušija. Kada je suši zarolan, uzeti oštar noz, umočiti ga u vodu i iseći rolnu na više komadića.
  6. Poređati ih na tanjir ili tacnu i poslužiti uz soja sos i wasabi.