Maki sushi sa lososom i avokadom – recept
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 45 minuta
-
Vreme kuvanja: 10 minuta
-
Extrafini recept za domaći suši, konkretnije maki suši sa lososom i avokadom.
Sastojci:
- 200g ExtraFino finoglaziranog pirinča okruglog zrna
- 4 kašike pirinčanog sirćeta
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 4 lista morske alge nori
- 250g svežeg lososa
- 1 šargarepa
- 1 zreli avokado
- 1 crvena paprika
- 1 kašika wasabija (opciono)
- 70ml soja sosa (za umakanje)
Povrće možete staviti koje želite, ne morate se držati recepta.
Uputstvo:
- Isprati pirinač u hladnoj vodi, zatim ga skuvati. Ostaviti skuvan pirinač poklopljen da sa hladi, a za to vreme smućkati pirinčano sirće, šećer i so i preliti ohlađen pirinač time i promešati.
- Za pravljenje maki sušija, trebaće vam 4 lista nori alge i podloga od bambusa kako biste ga umotali. Na podlogu od bambusa, položiti 1 list nori alge pazeći da vam hrapavi deo alge bude okrenut ka gore.
- Navlažiti ruke pa u šaku uzeti 70g skuvanog pirinča i rasporediti ravnomerno na 2/3 lista alge.
- Na sredini pirinča, kažiprstom napraviti udubljenje (prvo staviti wasabi pastu – opciono) u koje ćete staviti komadiće lososa, pa avokado, crvenu papriku i šargarepu.
- Kraj lista alge gde nema pirinča, premazati vodom, pa lagano krenuti bambusovu podlogu rolati, pritiskajući dlanovima rolnu sušija. Kada je suši zarolan, uzeti oštar noz, umočiti ga u vodu i iseći rolnu na više komadića.
- Poređati ih na tanjir ili tacnu i poslužiti uz soja sos i wasabi.