Čokoladni ekleri

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 30 minuta

  • Vreme kuvanja: 5 minuta

  • Hrskavo testo, ispunjeno kremom, a sve to preliveno čokoladom i posuto komadićima lešnika. ExtraFini ekleri su poslastica za sve!

Sastojci:

  • 150ml hladne vode
  • 100g brašna
  • 60g putera
  • 3 jaja
  • 300ml slatke pavlake
  • 5 kašika mleka
  • Kašika ekstrakta vanile
  • Kašika ExtraFino šećera u prahu
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 15g putera
  • ExtraFino pečeni oljušteni lešnici

Uputstvo:

  1. Pre nego što testo bude spremno, rerna treba da bude zagrejana na 200-220C, a tepsiju u kojoj će se peći obložena papirom za pečenje.
  2. U šerpicu sipati vodu i 60g putera i staviti na šporet dok se puter ne otopi na srednje jakoj temperaturi.
  3. Kada voda proključa, smanjiti temperaturu i dodati brašno, kuvati uz mešanje 3-5 minuta dok testo ne počne da se odvaja od ivica šerpice i dobija oblik lopte.
  4. Ostaviti kuvano testo sa strane da se lagano prohladi.
  5. Umutiti jaja, ostaviti ~2 kašike smese za kasnije, a ostatak umešati u testo dok se cela smesa ne sjedini.
  6. Smesu sipati u poslastičarski špric ili kesicu za zamrzivač gde je jedan vrh odrezan i onda istiskati testo na tepsiju u dužim ravnim linijama i premazati sve ostatkom umućenih jaja.
  7. Staviti tepsiju u rernu da se peče, temperaturu smanjiti na 180C i ostaviti eklere 8-10 minuta dok ne porastu i ne poprime zlatnu boju.
  8. Izvaditi eklere, preseći ih na pola po horizontali i peći još 5 minuta.
  9. Kada su gotovi, ostaviti ih da se ohlade i napraviti kremu.
  10. Istući slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanila ekstraktom, a čokoladu, mleko i puter zajedno otopiti.
  11. Smesu od pavlake staviti u špric i istisnuti je na polovine eklera, zatim te polovine zatvoriti drugim polovinama.
  12. Preliti sve rastopljenom čokoladom i posuti ExtraFino lešnice iseckane u komadiće preko eklera.