Čokoladni ekleri
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 30 minuta
-
Vreme kuvanja: 5 minuta
-
Hrskavo testo, ispunjeno kremom, a sve to preliveno čokoladom i posuto komadićima lešnika. ExtraFini ekleri su poslastica za sve!
Sastojci:
- 150ml hladne vode
- 100g brašna
- 60g putera
- 3 jaja
- 300ml slatke pavlake
- 5 kašika mleka
- Kašika ekstrakta vanile
- Kašika ExtraFino šećera u prahu
- 100g čokolade za kuvanje
- 15g putera
- ExtraFino pečeni oljušteni lešnici
Uputstvo:
- Pre nego što testo bude spremno, rerna treba da bude zagrejana na 200-220C, a tepsiju u kojoj će se peći obložena papirom za pečenje.
- U šerpicu sipati vodu i 60g putera i staviti na šporet dok se puter ne otopi na srednje jakoj temperaturi.
- Kada voda proključa, smanjiti temperaturu i dodati brašno, kuvati uz mešanje 3-5 minuta dok testo ne počne da se odvaja od ivica šerpice i dobija oblik lopte.
- Ostaviti kuvano testo sa strane da se lagano prohladi.
- Umutiti jaja, ostaviti ~2 kašike smese za kasnije, a ostatak umešati u testo dok se cela smesa ne sjedini.
- Smesu sipati u poslastičarski špric ili kesicu za zamrzivač gde je jedan vrh odrezan i onda istiskati testo na tepsiju u dužim ravnim linijama i premazati sve ostatkom umućenih jaja.
- Staviti tepsiju u rernu da se peče, temperaturu smanjiti na 180C i ostaviti eklere 8-10 minuta dok ne porastu i ne poprime zlatnu boju.
- Izvaditi eklere, preseći ih na pola po horizontali i peći još 5 minuta.
- Kada su gotovi, ostaviti ih da se ohlade i napraviti kremu.
- Istući slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanila ekstraktom, a čokoladu, mleko i puter zajedno otopiti.
- Smesu od pavlake staviti u špric i istisnuti je na polovine eklera, zatim te polovine zatvoriti drugim polovinama.
- Preliti sve rastopljenom čokoladom i posuti ExtraFino lešnice iseckane u komadiće preko eklera.