Bajadera

  • Kategorija: Slatko

  • Vreme pripreme: 20-30 minuta

  • Vreme kuvanja: 5 minuta

  • Dobro poznato ime, a još poznatiji ukus. Sa bajaderom ne možete da pogrešite!

Sastojci:

  • 500g kristalnog šećera
  • ExtraFino šećer u prahu
  • 12 kašika vode
  • 200g ExtraFino pečenih lešnika
  • 200g petit keksa
  • 250g putera
  • 100g čokolade za kuvanje



Za glazuru:

  • 100g čokolade za kuvanje
  • 4 kašike vode
  • 1 kašika putera

Uputstvo:

  1. Sipati vodu i šećer u šerpicu i kuvati do ključanja. Smanjiti temperaturu na srednje-nisku i nastaviti kuvati kako bi napravili sirup (povremeno drvenom špatulom ukloniti šećer sa ivica šerpe). Kada se sirup zgusne ukloniti sa ringle. Ostaviti da se sirup ohladi.
  2. Izblendirati ExtraFino lešnike i petit keks (što su bolje samleveni i u obliku praška to bolje). Presuti u veću činiju i dodati prethodno skuvan sirup i puter. Premažite ruke šećerom u prahu i počnite mesite smesu dok ne postane glatka smesa.
  3. Prepoloviti smesu od lešnika u 2 jednaka dela i onda 50 grama sreme odvojiti od jednog dela i dodati ga na drugi.
  4. Otopiti čokoladu za kuvanje i dodati u manji deo smese. Dobro mešati dok smesa ne postane glatka.
  5. Obložiti tepsiju papirom za pečenje. Presuti čokoladni deo smese u tepsiju i ravnomerno rasporediti u jedan sloj. Staviti tepsiju u frižider da odstoji 30-60 minuta, dok čokoladni sloj ne očvrsne.
  6. Sipati drugi deo smese preko čokoladnog dela smese i vratiti u frižider dok i drugi sloj ne očvrsne.
  7. Pripremiti čokoladnu glazuru. Otopiti čokoladu i vodu. Nakon što se otopi dodati buter i nastaviti mešati i kuvati dok se ne sjedini. Ostaviti 1 minut da se ohladi i sipati u centar nugata, zatim špatulom premazati ceo nugat, ali paziti da se ne prelije sa strane.
  8. Ostaviti u frižideru par sati i izvaditi pola sata pre sečenje i služenja.