Bajadera
-
Kategorija: Slatko
-
Vreme pripreme: 20-30 minuta
-
Vreme kuvanja: 5 minuta
-
Dobro poznato ime, a još poznatiji ukus. Sa bajaderom ne možete da pogrešite!
Sastojci:
- 500g kristalnog šećera
- ExtraFino šećer u prahu
- 12 kašika vode
- 200g ExtraFino pečenih lešnika
- 200g petit keksa
- 250g putera
- 100g čokolade za kuvanje
Za glazuru:
- 100g čokolade za kuvanje
- 4 kašike vode
- 1 kašika putera
Uputstvo:
- Sipati vodu i šećer u šerpicu i kuvati do ključanja. Smanjiti temperaturu na srednje-nisku i nastaviti kuvati kako bi napravili sirup (povremeno drvenom špatulom ukloniti šećer sa ivica šerpe). Kada se sirup zgusne ukloniti sa ringle. Ostaviti da se sirup ohladi.
- Izblendirati ExtraFino lešnike i petit keks (što su bolje samleveni i u obliku praška to bolje). Presuti u veću činiju i dodati prethodno skuvan sirup i puter. Premažite ruke šećerom u prahu i počnite mesite smesu dok ne postane glatka smesa.
- Prepoloviti smesu od lešnika u 2 jednaka dela i onda 50 grama sreme odvojiti od jednog dela i dodati ga na drugi.
- Otopiti čokoladu za kuvanje i dodati u manji deo smese. Dobro mešati dok smesa ne postane glatka.
- Obložiti tepsiju papirom za pečenje. Presuti čokoladni deo smese u tepsiju i ravnomerno rasporediti u jedan sloj. Staviti tepsiju u frižider da odstoji 30-60 minuta, dok čokoladni sloj ne očvrsne.
- Sipati drugi deo smese preko čokoladnog dela smese i vratiti u frižider dok i drugi sloj ne očvrsne.
- Pripremiti čokoladnu glazuru. Otopiti čokoladu i vodu. Nakon što se otopi dodati buter i nastaviti mešati i kuvati dok se ne sjedini. Ostaviti 1 minut da se ohladi i sipati u centar nugata, zatim špatulom premazati ceo nugat, ali paziti da se ne prelije sa strane.
- Ostaviti u frižideru par sati i izvaditi pola sata pre sečenje i služenja.