Zdravstveni benefiti badema

Jedan od neizostavnih sastojaka u svakoj zdravoj ishrani jeste badem, koji verovali ili ne, pripada porodici ruža. Konzumira se u sirovom ili pečenom stanju i pogodan je da bude deo svakodnevne upotrebe u odgovarajućim količinama.

Osim u sirovom stanju, od badema se takođe pravi bademovo mleko koje služi kao zamena kravljem u svakodnevnoj upotrebi veganskih i vegeterijanskih dijeta. Takođe, derivati badema se koriste i u kozmetičkoj industriji zbog količine E vitamina koji sadrže i mangana koji stimuliše proizvodnju kolagena.

Nutritivna vrednost
Badem sadrži oko 5,6 kalorija po gramu sirovog badema i smatra se niskokalorijskom namirnicnom, pogotovo kad se uzme u obzir da je dnevna preporučena doza oko 30 grama ili jedna šaka.

Pored toga što se badem sadrži visok nivo nezasićenih masti – dobar i poželjan oblik masti – on je takođe bogat E, C i kompleksom B vitamina.

Glavna prednost badema doduše ogleda se u količini proteina koji sadrži – 3 badema u proseku teži 3 grama i sadrže 1 gram proteina, što znači da je ⅓ badema protein.

Zdravstvene prednosti
Pre nego što počnemo da pišemo o prednostima badema, važno je upozoriti vas da iako prednosti badema uveliko prevazilaze njegove negativne efekte na zdravlje, oni su i dalje mogući ukoliko osoba jede dosta više od preporučene doze (oko 30g).

Pored toga što se smatraju odličnim prirodnim sredstvom koje smanjuje nivo holesterola, bademi utiču i na rad mozga, pa u tom smislu poboljšavaju pamćenje.

Kao što smo rekli, zbog količine vitamina E i njegovog stimulativnog dejstva na proizvodnju kolagena, ima pozitivna dejstva na kožu u vidu povećanja elastičnosti i smanjenja bora.

Zbog količine monozasićenih masti, bademi utiču na varenje i smanjuju potrebu za prevelikim unosom hrane te se smatraju odličnim izborom pri držanju dijete. Takođe, te monozasićene masti utiču na smanjenje “lošeg tipa holesterola”

Sirov vs pečeni badem
Sirov badem ja u svakom slučaju zdravije unositi, prvenstveno zbog lakšeg varenja u stomaku, ali neke naučne razlike između pečenog i sirovog badema nema. Jedna hipoteza jeste zasnovana na naučnom istraživanju, a to je da se tokom termičke obrade hrane svakako gube određene hranljive vrednosti.
U ExtraFinoj ponudi možete pronaći ExtraFine pečene bademe i ExtraFino bademovo jezgro, na vama je da izaberete, odete na ExtraFino Shop i vaši bademi i ostali proizvodi stižu na vašu adresu.