Grilovani losos

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 15 minuta

  • Vreme kuvanja: 10 minuta

  • Ne morate ići u skupe restorane da biste priredili gala večeru za sebe i svoje najbliže. Grilovani losos je zdrav i ukusan izbor, a dobra je ideja i za post. Meso lososa je karakteristične narandžaste boje, prošarano zdravom masnoćom - Omega 3 masne kiseline ili esencijalne masne kiseline koje naš organizam ne može sam da proizvede, što znači da ih moramo unositi hranom.

Sastojci:

  • 2 lososa
  • Maslinovog ulja
  • Beli luk (izgnječen)
  • Limun
  • ExtraFino mleveni biber
  • ExtraFino biber u zrnu
  • Ruzmarin seckani
  • ExtraFino finoglazirani pirinač okruglog zrna

Uputstvo:

  1. U činiju za marinadu sipati ulje, beli luk, mleveni biber i limun.
  2. Lososa ubaciti u marinadu i staviti da odstoji minimum 10 minuta.
  3. Posoliti ga nakon vađenja iz marinade.
  4. Peći ga na dobro zagrejanom roštilju (grilu) ili u gril tiganju. Ribu spustiti kožom okrenutom na dole i peći na srednjoj temperaturi. Deblje komade peći na nižoj temperaturi kako bi se ravnomerno ispekli. Okrenuti na drugu stranu kada meso lososa pobeli do polovine debljine. Sve ukupno pečenje ne bi trebalo da traje duže od 5-10 minuta.
  5. Kada je losos ispečen prebaciti ga u tanjir pa po njemu posuti ExtraFino biber u zrnu i ruzmarin.
  6. Kao prilog poslužiti skuvani ExtraFino finoglazirani pirinač okruglog zrna.