Zdravstveni benefiti lešnika

Lešnici su tip orašastih plodova koji potiču sa drveta leske. Najviše se kultivišu u oblastima Turske, Italije, Španije i SAD.
Lešnici su ukusna grickalica i sjajan su dodatak u mnogo recepata. Kada ih uključimo u zdravu dijetu odnosnu ishranu, lešnici donose nekoliko zdravstvenih benefita.

Lešnici sadrže:
Vitamin E
Zdrave masti
Proteine
Vlakna
Folat
Magnezijum
Tiamin

1. Bolja probava
Lešnici su dobar izvor dijetalnih vlakana. Redovni unos istih podstiče redovan rad creva i pomaže kod prevencije zatvora.
28g lešnika sadrži oko 2.7g vlakana.

2. Smanjuje dobitak kila
Konzumiranje lešnika može da pomogne ljudima u borbi protiv gojaznosti, takođe dovodi do osećaja sitosti, što sprečava prejedanje, a samim tim i dobijanje na težini.

3. Zaštita od slobodnih radikala i oštećenja ćelija
Lešnici su bogati antioksidantima, jedinjenja koja štite organizam od oksidacije.
S obzirom da lešnici sadrže antioksidant vitamin E, neka istraživanja ukazuju da vitamin E može da pomogne u zaštiti tela od nekih tipova ćelijskog oštećenja koje je povezano sa rakom.

4. Smanjuje holesterol
Redovan unos lešnika može da pomogne u smanjenju holesterola.
Studija iz 2013. je pronašla da dijeta bogata lešnicima je kod učesnika smanjila nivoe LDL holesterola (loš holesterol). Ovaj tip holesterola može da poveća rizik od srčanih problema.
Istraživači su zaključili da je najbolji način da uberete zdravstene benefit lešnika tako što ćete ih konzumirati svaki dan, bez povećanja ukupnog unosa kalorija.