Hleb od kukuruznog brašna

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 1,5 sati

  • Vreme kuvanja: 30 minuta

  • Za razliku od hleba od čistog pšeničnog brašna, hleb od kukuruznog brašna sadrži manje ugljenih hidrata i manje kalorija. Kukuruzni hleb takođe sadrži manje glutena, lakše se vari i čak utiče na poboljšane funkcije varenja i probave.

Sastojci:

  • 250g ExtraFino kukuruznog brašna
  • 250g pšeničnog brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • Pola kesice praška za pecivo
  • 250-400ml mleka ili mlake vode
  • Malo ulja
  • ExtraFino susam (opciono)

Ako želite posni hleb, mleko zamenite vodom.

Uputstvo:

  1. U toplo mleko izdrobiti kvasac, dodati kašiku brašna i izmešati. Ostaviti sa strane.
  2. U veću činiju sipati kukuruzno i pšenično brašno, so, šećer, prašak za pecivo i ulje.
  3. Mešavinu kvasca i mleka polako sipati u mešavinu brašna.
  4. Mesiti testo dok ne postane kompaktno, tako da se odvaja od ruku.
  5. Ostaviti ga sa strane da naraste oko sat vremena, možete ga prekriti krpom.
  6. Nakon što je testo odstojalo, premesiti ga i oblikovati po želji.
  7. Staviti u pleh, premazati uljem i posuti susam po želji.
  8. Peći na 180-200°C oko 30 minuta. Znaćete da je gotov kada porumeni.
  9. Gotov hleb staviti u čistu krpu i ostaviti da se ohladi.