Hleb od kukuruznog brašna
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 1,5 sati
-
Vreme kuvanja: 30 minuta
-
Za razliku od hleba od čistog pšeničnog brašna, hleb od kukuruznog brašna sadrži manje ugljenih hidrata i manje kalorija. Kukuruzni hleb takođe sadrži manje glutena, lakše se vari i čak utiče na poboljšane funkcije varenja i probave.
Sastojci:
- 250g ExtraFino kukuruznog brašna
- 250g pšeničnog brašna
- 1 kocka svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- Pola kesice praška za pecivo
- 250-400ml mleka ili mlake vode
- Malo ulja
- ExtraFino susam (opciono)
Ako želite posni hleb, mleko zamenite vodom.
Uputstvo:
- U toplo mleko izdrobiti kvasac, dodati kašiku brašna i izmešati. Ostaviti sa strane.
- U veću činiju sipati kukuruzno i pšenično brašno, so, šećer, prašak za pecivo i ulje.
- Mešavinu kvasca i mleka polako sipati u mešavinu brašna.
- Mesiti testo dok ne postane kompaktno, tako da se odvaja od ruku.
- Ostaviti ga sa strane da naraste oko sat vremena, možete ga prekriti krpom.
- Nakon što je testo odstojalo, premesiti ga i oblikovati po želji.
- Staviti u pleh, premazati uljem i posuti susam po želji.
- Peći na 180-200°C oko 30 minuta. Znaćete da je gotov kada porumeni.
- Gotov hleb staviti u čistu krpu i ostaviti da se ohladi.