Guacamole

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 10 minuta

  • Vreme kuvanja:

  • U ovom blogu smo za vas spremili jedinstveni i lak recept za Guacamole - namaz od avokada koji može da se koristi kao prilog uz glavno jelo ili kao premaz na tostu.

Sastojci:

  • 2-3 avokada
  • 1-2 roma paradajza
  • 1 luk crveni ili crni
  • 1 ljuta papričica (opciono)
  • Beli luk sitno iseckan (opciono)
  • 1-2 kašičice ExtraFino susama
  • 1 kašičica soli
  • ExtraFino mleveni crni biber
  • 1 limeta, isceđena

Ono što je najvažnije kod Guacamole-a jeste da avokado bude svež, nikako ne sme biti pretvrd i nezreo. Kako biste znali da li je avokado svež ili ne, sve što treba da uradite jeste da prstom blago pritisnete na vrh avokada (tamo gde se nalazi ostatak petiljke) i ukoliko je svež trebao bi da ulegne pod pritiskom – ali nikako da se zgnječi jer onda znači da je prezreo i gnjecav.

Uputstvo:

  1. Avokado oljuštiti, ubaciti u činiju i izgnječiti kako biste dobili pastu.
  2. Posoliti i sačekati 5 minuta kako bi so razložila avokado.
  3. Iseckati crveni luk (ili crni) i ljutu papričicu.
  4. Dodati sve ostale sastojke u posudu sa ExtraFino susamom i mlevenim crnim biberom.
  5. Sipati isceđenu limetu i dobro izmešati.
    1. Recept je vrlo jednostavan, a evo par načina kako možete da ga primenite:

      1. Uz doručak
      Namažite tost Guacamole premazom, ispecite jaje na oko i stavite ga na tost. Pospite malo rukole, posolite i pobiberite po ukusu.

      2. Ručak
      Uz veggie burrito o kom smo pisali u prethodnom blogu (link), premažite tortilju ovim namazom i dodajte ExtraFino pirinač i Veggie smesu.

      3. Grickalice
      Guacamole je jedan od najboljih premaza koji ide uz tortilja čips!