Lazanja
-
Kategorija: Slano
-
Vreme pripreme: 30 minuta
-
Vreme kuvanja: 1h - 1,5h
-
Lazanja je kulinarsko jelo sastavljeno od naizmenično naslaganih slojeva ravnih kora i crvenog sosa od mesa i belog bešamel sosa, mada fil može da se pravi u bezbroj varijanti. Treba malo više vremena za pripremu lazanji, ali zbog neodoljivog ukusa to se isplati.
Sastojci:
Sastojci za crveni sos:
- 250g svinjskog mesa
- 250g junećeg mesa
- 100g narendanih šargarepa
- 1 tegla paradajz sosa
- 1 veći crni luk (iseckan)
- 4 čena belog luka
- ExtraFino dodatak jelima
- ExtraFino mleveni biber
- Peršunov list sitno iseckan
- Malo maslinovog ulja
Sastojci za bešamel sos:
- 2 šolje narendanog sira (može mocarela, kačkavalj, edamer, gauda)
- 4 kašike ulja
- 3 kašike putera
- 2 kašike brašna
- 3+ šolje mleka
- Parmezan za prosipanje ili narendan sir
- So
*Testo za lazanje
*ExtraFino susam za posuti od gore (po želji)
Uputstvo:
- U većoj šerpi propžiti crni i beli luk, zatim dodati meso i šargarepe i nastaviti prženje. Dodati paradajz sos, začiniti i kuvati na laganoj vatri još oko 30 minuta.
- Za beli bešamel sos, na ulju i puteru propržiti brašno na vrlo niskoj temperaturi. Mešajući, polako dodavati mleko. Začiniti i kada se smesa zgusne, dodati narendan sir.
- Namaziti pleh za pečenje sa malo ulja. Prvo staviti jedan list testa za lazanje, zatim red crvenog sosa, pa opet list i onda red bešamel sosa. Nije bitno koji sos ćete prvi staviti, bitno je da idu naizmenično. Na bilo koji red sosa možete dodati izrendan sir.
- Na poslednjem listu testa možete staviti beli sos, da on bude skroz od gore, na njega dodati malo soka od crvenog sosa i prošarati viljuškom. Dobro pokriti aluminijumskom folijom i peći na 180C oko sat vremena. Poslednjih 10-15 minuta možete skloniti foliju i dodati jos sira od gore kako bi se on istopio i zapržio.