Lazanja

  • Kategorija: Slano

  • Vreme pripreme: 30 minuta

  • Vreme kuvanja: 1h - 1,5h

  • Lazanja je kulinarsko jelo sastavljeno od naizmenično naslaganih slojeva ravnih kora i crvenog sosa od mesa i belog bešamel sosa, mada fil može da se pravi u bezbroj varijanti. Treba malo više vremena za pripremu lazanji, ali zbog neodoljivog ukusa to se isplati.

Sastojci:

Sastojci za crveni sos:

  • 250g svinjskog mesa
  • 250g junećeg mesa
  • 100g narendanih šargarepa
  • 1 tegla paradajz sosa
  • 1 veći crni luk (iseckan)
  • 4 čena belog luka
  • ExtraFino dodatak jelima
  • ExtraFino mleveni biber
  • Peršunov list sitno iseckan
  • Malo maslinovog ulja

Sastojci za bešamel sos:

  • 2 šolje narendanog sira (može mocarela, kačkavalj, edamer, gauda)
  • 4 kašike ulja
  • 3 kašike putera
  • 2 kašike brašna
  • 3+ šolje mleka
  • Parmezan za prosipanje ili narendan sir
  • So

*Testo za lazanje
*ExtraFino susam za posuti od gore (po želji)

Uputstvo:

  1. U većoj šerpi propžiti crni i beli luk, zatim dodati meso i šargarepe i nastaviti prženje. Dodati paradajz sos, začiniti i kuvati na laganoj vatri još oko 30 minuta.
  2. Za beli bešamel sos, na ulju i puteru propržiti brašno na vrlo niskoj temperaturi. Mešajući, polako dodavati mleko. Začiniti i kada se smesa zgusne, dodati narendan sir.
  3. Namaziti pleh za pečenje sa malo ulja. Prvo staviti jedan list testa za lazanje, zatim red crvenog sosa, pa opet list i onda red bešamel sosa. Nije bitno koji sos ćete prvi staviti, bitno je da idu naizmenično. Na bilo koji red sosa možete dodati izrendan sir.
  4. Na poslednjem listu testa možete staviti beli sos, da on bude skroz od gore, na njega dodati malo soka od crvenog sosa i prošarati viljuškom. Dobro pokriti aluminijumskom folijom i peći na 180C oko sat vremena. Poslednjih 10-15 minuta možete skloniti foliju i dodati jos sira od gore kako bi se on istopio i zapržio.